Uwielbiam ciasta z makiem a tutaj dodatek bitej śmietany wzbogaca i nawilża nasz makowy biszkopt.
Polecam do kawy czy herbaty, ja do czystka, bo pije go namiętnie już 4 rok.
No to co? namówiłam, pieczemy?
Jakie ciasta lubicie najbardziej?
Ciasto makowe z bitą śmietaną.
Składniki: forma 24 x 24 cm
Ciasto:
- 4 jaja
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g maku - niepełna szklanka
Krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
- 2 fixy do śmietanki - opcjonalnie
- mały słoiczek marmolady śliwkowej
- mak do dekoracji
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Jaja wbiłam do misy i ubiłam je razem z cukrem na puszystą, białą masę.
Pod koniec ubijania dodałam olej i ubijałam do połączenia składników.
Mąkę wymieszałam z proszkiem do pieczenia i wsypałam do masy jajecznej i chwilę miksowałam na niskich obrotach.
Na końcu dodałam mak i delikatnie szpatułką wymieszałam.
Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam ciasto.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut lub do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudziłam i przekroiłam na dwa blaty.
Śmietanę ubiłam z fixem na sztywną pianę.
Można nie używać fixu jeśli ktoś nie lubi.
Na pierwszy blat wyłożyłam marmoladę śliwkową, a na nią połowę ubitej śmietany.
Położyłam drugi blat i posmarowałam go resztą śmietany.
Posypałam po wierzchu makiem.
Schłodziłam ciasto w lodówce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Odpoczynek nad zalewem |
2 komentarze
Świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.