Miałam jeszcze sporo zamrożonej borówki i chciałam ją wykorzystać.
Pasowała tutaj idealnie.
Polecam na śniadanie do kawy czy spotkanie z przyjaciółmi.
Bezglutenowe ciasto z kaszy jaglanej z borówką amerykańską.
Składniki: forma 24 cm
- 300 g suchej kaszy jaglanej
- 160 ml mleka sojowego
- 30 ml oleju
- 2 jaja
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 250 g owoców borówki amerykańskiej
- cukier puder do posypania
Kaszę wsypałam na suchą patelnię i prażyłam aż zaczęła pachnieć.
Następnie wsypałam ją na sito i przelałam wrzątkiem, przepłukałam bieżącą wodą i wsypałam ponownie do garnka.
Zalałam kaszę 500 ml wody, dodałam szczyptę soli i gotowałam na małym ogniu przez 20 minut, po czym wyłączyłam ogień i zostawiłam kaszę jeszcze na 5 minut pod przykryciem.
Ciepłą kaszę zmiksowałam.
W misce wymieszałam jaja, mleko, olej i cukier waniliowy.
Teraz do masy mlecznej dodałam zmiksowaną kaszę, cukier i sodę.
Zmiksowałam całość na jednolitą masę.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wylałam do niej masę.
Na wierzchu ułożyłam owoce.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez godzinę.
Upieczone ciasto można wyjąć z formy dopiero po 30 minutach od upieczenia.
Posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Droga do.... |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.