Zupa zawsze dobrze smakuje jak nie wiesz co zrobić, tak powstała zupa krem, pożywna, pachnąca, idealna na obiad.
Gotuje się szybko i szybko znika a doskonale syci.
Zupa krem ze słodkich ziemniaków.
- 800 g batatów
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- mały por
- 2 cebule dymki
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- papryczka chili
- 800 - 1000 ml bulionu warzywnego
- 250 ml mleczka kokosowego
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- 2 łyżki masła klarowanego
- świeża kolendra do posypania
- kwaśna śmietana do podania
Przygotowanie zupy:
- Obrałam ziemniaki, marchew, selera i pora.
- Pokroiłam w kostkę ziemniaki, marchew, selera w plasterki, pora w plasterki, cebulę w kostkę, czosnek posiekałam a imbir starłam na tarce.
- W garnku rozgrzałam masło klarowane i podsmażyłam bataty, marchewkę, pora, cebulę i czosnek a także imbir, a potem zalałam całość bulionem.
- Jeśli chcecie zupę bardziej gęstą dodajcie mniej bulionu albo na odwrót.
- Gotowałam całość około 20 minut.
- Potem dodałam do zupy mleczko kokosowe, kmin, kurkumę, posiekaną papryczkę chili, kolendrę oraz sok z limonki, sól i pieprz.
- Zmiksowałam całość na gładki krem.
- Na talerzu udekorowałam listkami kolendry oraz kleksem kwaśniej śmietany i posiekaną chili.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Gdzieś w Hiszpanii |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.