niedziela, 23 kwietnia 2017

Zakwas na żur - jak go zrobić?

Najlepszy zakwas to taki który sobie sami zrobicie, wiecie wówczas co w nim jest i na bank będzie smaczny.
Robi się go bardzo prosto, chwilę czeka a potem można cieszyć się żurkiem w każdej chwili.
Mój stoi w lodówce i czeka aż najdzie nas ochota na żurek.
Polecam gorąco wypróbować.
Przyda się do produkcji żuru albo woda z kiszenia ogórków czy kapusty lub kromka razowego chleba.
Aby powstał aromatyczny zakwas należy użyć mąki żytniej T 2000.
Przy moim bloku stoi od lat warzywniak w którym kiedyś sprzedawano taki zakwas.
Pędziło się ze słoiczkiem i pani nalewała do pełna, teraz robię sama bo już nikt nie sprzedaje w warzywniaku.
Zakwas na żur - jak go zrobić?

Składniki:
  • 5 czubatych łyżek mąki żytniej razowej T 2000
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 4 - 5 listków laurowych
  • 8 - 10 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki soku z kiszenia ogórków bądź kapusty lub kromka razowego chleba
  • 650 ml wody
Przygotowanie zakwasu na żurek:
  • Do słoja wsypałam mąkę, dodałam ziele angielskie, listki laurowe, pokrojony na połówki wzdłuż czosnek.
  • Wlałam teraz wodę i sok z ogórków, lub pokruszona kromkę chleba, nakryłam słój gazą i odstawiłam na minimum 5 dni.
  • Codziennie mieszałam drewnianą czystą łyżką.
  • Jak zakwas zaczyna pachnieć kwaśno nadaje się do użycia.
  • Jeśli nie użyję wstawiam do lodówki, albo gotuję żurek.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Czarna Konecka
Czarna Konecka to prawobrzeżny dopływ Pilicy.
Rzeka zachowuje dużą czystość i bogatą faunę i florę.
Energia tej rzeki wykorzystywana była do poruszania wielu maszyn w Sielpi Wielkiej.
Na zdjęciu Czarna Konecka w Sielpi Wielkiej.

4 komentarze

  1. Ja zawsze kupuje gotowy:)))ale może warto wypróbować Twój sposób:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wymagający dużo pracy a znacznie pyszniejszy niż kupny, polecam Reniu.

      Usuń
  2. Dzień dobry! Proszę o radę. Czy zakwas na biały barszcz można zrobić tak samo, tylko z mąki pszennej np. typ 1850? Pozdrawiam, Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dokładnie Beato, mąką na barszcz biały musi być pszenna. Dodaj jeszcze skórkę chleba razowego to będzie jeszcze bardziej aromatyczny.
      Przepraszam ze tak późno odpowiadam ale nie maiłam dostępu do bloga.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger