Marchewkowy sernik to jest naprawdę coś pysznego, zrobię jeszcze taki duży bo smakuje wybornie.
Idealny do kawy, herbaty, czystka czy melisy, zachęcam do spróbowania.
Zrobiłam specjalnie w różnych pojemniczkach aby każdy zjadł tyle ile uważa.
Przepis rozpropagowany przez Andrzeja Polana.
Serniczki marchewkowe na zimno.
- 150 g herbatników pełnoziarnistych Petit Beurre
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki cynamonu + 1/2 łyżeczki
- 1/2 łyżeczki kurkumy + 1/2 łyżeczki
- 100 g orzechów włoskich
- 120 g masła
- 1 galaretka ananasowa
- 1 marchewki - spore
- 300 g serków homogenizowanych waniliowych
- 100 g cukru pudru trzcinowego
- 200 ml zimnego mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 śnieżka na mleko
Przygotowanie serniczków:
- Marchewkę - jedną - obrałam i starłam na tarce o drobnych oczkach.
- Drugą marchew po obraniu pokroiłam w plastry.
- Na patelni rozgrzałam miód i włożyłam plastry marchewki, karmelizowałam ok. 5 minut.
- Galaretkę rozpuściłam w 250 ml wody, pozostawiłam do wystygnięcia.
- Pokruszyłam ciasteczka na proszek, dodałam kurkumę, imbir i cynamon, wymieszałam, dodałam zmielone orzechy włoskie.
- Masło rozpuściłam i wymieszałam z ciasteczkami.
- Rozłożyłam kruszonkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ugniotłam ją lekko i suszyłam w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra/dół przez 18 - 20 minut.
- Potem kruszonkę przestudziłam.
- Startą marchewkę połączyłam z cynamonem, kurkumą i serkiem a także z cukrem pudrem.
- Mleko ubiłam ze śnieżką na puszystą masę, dodałam do sera, wymieszałam.
- Na koniec do masy serowej dodałam schłodzoną galaretkę.
- Na dno pucharków wsypałam po 2 - 3 łyżki kruszonki, potem wlałam masę serową i na wierzch znów posypałam kruszonką.
- Na wierzchu ułożyłam plasterki karmelizowanej marchewki.
- Wstawiłam pucharki do lodówki aż masa stężała - ok. godziny.
Inspiracja Andrzej Polan.
"Podróże małe i duże"
Kolorowe lato |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.