Jest soczysty, i kruchy zarazem, idealny do kanapek ale jako pieczeń z dobrym sosem będzie znakomity.
Wędlina na kanapki czy pieczeń na obiad?
Składniki:
- 1000 - 1200 g schabu wieprzowego
- 1,5 łyżki soli na litr wody
- 1 łyżeczka cukru
- 4 - 5 listków laurowych
- 6 - 8 ziarenek ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka czubrycy czerwonej
- wody tyle aby mięso było zakryte
Przygotowanie:
Przepis z archiwum.
Żonkile, narcyzy, tulipany to kwiaty których nie może zabraknąć na moim wielkanocnym stole, są piękne, pachną cudnie i dodają blasku na każdym stole.
W tym roku dołączył do nich także pełnik europejski.
- Do dużego garnka włożyłam umyty schab, zalałam wodą tyle aby mięso było całe zanurzone w wodzie.
- Dodałam teraz sól, cukier, czubrycę czerwoną, majeranek, ziele angielskie i listki laurowe.
- Zagotowałam całość a potem gotowałam na maleńkim ogniu 15 minut.
- Wyłączyłam płomień i pozostawiłam zawartość garnka do całkowitego wystudzenia.
- Potem ponownie zagotowałam i ponownie gotowałam 15 minut, pozostawiłam do wystudzenia.
- Teraz wyjęłam mięso z wystudzonej wody i wędlina gotowa.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty wielkanocne |
W tym roku dołączył do nich także pełnik europejski.
8 komentarze
Robię podobnie, dodaję jeszcze majonez do zalewy i gotuję po 5 minut, a nie 15..
OdpowiedzUsuń3 X po 5 minut to trochę inny schab wychodzi ale równie pyszny.
UsuńMuszę wypróbować Twój przepis. Mięsko wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
I szybko się robi, polecam Łucjo.
UsuńA ja muszę tak wypróbować:))Pozdrawiam serdecznie w jeszcze świąteczny wieczór:))
OdpowiedzUsuńWypróbuj koniecznie, szybko i pysznie.
UsuńOd lat tak gotuję mięso - karczek, schab, łopatkę, szynkę, filet z indyka... Też mam przepis z majonezem, albo musztardą. Proporcje - 2l wody - 1/2 szklanki soli. Dodaję jeszcze całą cebulę lub czosnek. Można dać ziarna kolendry, jałowiec, majeranek... Co kto lubi i co mu akurat do danego mięska pasuje. A czas gotowania dostosowuję do wielkości kawałka mięsa i jego grubości. Schab, karczek(jeśli dosyć cienki), filet - 2 x 5-10 minut, a szynka, łopatka - 2 x 15 minut. Najczęściej pierwsze gotowanie robię wieczorem i zostawiam do rana. Drugie rano i zostawiam do wystudzenia. Dobrze, jak przed podaniem (jako wędlinę) mięsko poleży trochę w lodówce. Łatwiej się kroi. Polecam, bo jest na prawdę pyszszszne!! I zdrowsze :)
OdpowiedzUsuńDzięki miszko za tyle Twoich cennych rad, ja tez robię schab w majonezie i karczek, to pyszne i nietuczące mięsko.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.