poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Schab gotowany. Wędlina na kanapki czy pieczeń na obiad?

Dziś przedstawiam Wam przepis na schab który robiłam przed świętami, nie zdążyłam już opublikować przepisu ale to nic nie szkodzi bo możecie go zrobić w każdym czasie.
Jest soczysty, i kruchy zarazem, idealny do kanapek ale jako pieczeń z dobrym sosem będzie znakomity.
Wędlina na kanapki czy pieczeń na obiad?
  
Składniki:
  • 1000 - 1200 g schabu wieprzowego
  • 1,5 łyżki soli na litr wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 - 5 listków laurowych
  • 6 - 8 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka czubrycy czerwonej
  • wody tyle aby mięso było zakryte

Przygotowanie:
  • Do dużego garnka włożyłam umyty schab, zalałam wodą tyle aby mięso było całe zanurzone w wodzie.
  • Dodałam teraz sól, cukier, czubrycę czerwoną, majeranek, ziele angielskie i listki laurowe.
  • Zagotowałam całość a potem gotowałam na maleńkim ogniu 15 minut.
  • Wyłączyłam płomień i pozostawiłam zawartość garnka do całkowitego wystudzenia.
  • Potem ponownie zagotowałam i ponownie gotowałam 15 minut, pozostawiłam do wystudzenia.
  • Teraz wyjęłam mięso z wystudzonej wody i wędlina gotowa.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty wielkanocne
Żonkile, narcyzy, tulipany to kwiaty których nie może zabraknąć na moim wielkanocnym stole, są piękne, pachną cudnie i dodają blasku na każdym stole.
W tym roku dołączył do nich także pełnik europejski.

8 komentarze

  1. Robię podobnie, dodaję jeszcze majonez do zalewy i gotuję po 5 minut, a nie 15..

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę wypróbować Twój przepis. Mięsko wygląda bardzo apetycznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja muszę tak wypróbować:))Pozdrawiam serdecznie w jeszcze świąteczny wieczór:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Od lat tak gotuję mięso - karczek, schab, łopatkę, szynkę, filet z indyka... Też mam przepis z majonezem, albo musztardą. Proporcje - 2l wody - 1/2 szklanki soli. Dodaję jeszcze całą cebulę lub czosnek. Można dać ziarna kolendry, jałowiec, majeranek... Co kto lubi i co mu akurat do danego mięska pasuje. A czas gotowania dostosowuję do wielkości kawałka mięsa i jego grubości. Schab, karczek(jeśli dosyć cienki), filet - 2 x 5-10 minut, a szynka, łopatka - 2 x 15 minut. Najczęściej pierwsze gotowanie robię wieczorem i zostawiam do rana. Drugie rano i zostawiam do wystudzenia. Dobrze, jak przed podaniem (jako wędlinę) mięsko poleży trochę w lodówce. Łatwiej się kroi. Polecam, bo jest na prawdę pyszszszne!! I zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki miszko za tyle Twoich cennych rad, ja tez robię schab w majonezie i karczek, to pyszne i nietuczące mięsko.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger