Schab jest duszony w dość niskiej temperaturze i dzięki temu mięso nie wysycha i jest soczyste.
Cały sekret mięsa polega na marynacie a ta jest tu bardzo aromatyczna.
Polecam na spotkania z przyjaciółmi czy na pyszny obiad całej rodzinki a jak jeszcze zostanie pokrójcie w plastry i będzie znakomity do kanapek.
Schab duszony w winie z jabłkami.
Składniki: 4 - 5 porcji
- 1,1 kg schabu
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 4 liście laurowe
- 1 łyżka pieprzu malgaskiego i ziarnkach
- 4 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki wędzonej słodkiej papryki
- 3 jabłka
Schab umyłam i osuszyłam.
W pojemniku wymieszałam składniki marynaty, dodałam wino, liście laurowe, pieprz malgaski, sos sojowy, paprykę.
Obtoczyłam w marynacie mięso i wstawiłam do lodówki na noc.
Można przekręcić kilka razy mięso w marynacie.
Na drugi dzień przełożyłam mięso do naczynia do pieczenia, zalałam marynatą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 C z opcją grzania góra/dół i piekłam pod przykryciem przez 1,5 godziny.
Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w ósemki, wycięłam gniazda nasienne.
Po 1,5 godziny do mięsa włożyłam jabłka i piekłam jeszcze mięso z jabłkami przez 45 minut.
Po upieczeniu mięso odpoczywało 20 minut, wtedy je pokroiłam.
Sos przelałam do garnka i gotowałam aż zgęstniał, podałam do mięsa.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Gajówka Osadnik |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.