niedziela, 2 kwietnia 2017

Sałatka z kopru włoskiego i ogórków

Uwielbiam koper włoski, chrupiący o lekko anyżkowym smaku.
Tym razem podałam koper w sałatce z ogórkami, pachnącej i chrupiącej.
Sałatka znakomicie smakuje na śniadanie ale i jako surówka do obiadu, polecam.
Sałatka z kopru włoskiego i ogórków.

Składniki:
  • 1 średnia bulwa kopru włoskiego
  • 500 g ogórków zielonych
  • 6 łyżek octu winnego
  • 2 posiekane szalotki
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1 i 1/2 łyżki koperku
  • 1 łyżka miodu
  • sól morska do smaku

Przygotowanie sałatki:
  • Najpierw naszykowałam sobie miskę z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu.
  • Koper włoski oczyściłam i drobno pokroiłam w paseczki, włożyłam do miski z wodą aby był jeszcze bardziej aromatyczny i chrupiący.
  • Ogórki przekroiłam wzdłuż na ćwiartki, wykroiłam gniazda nasienne i pokroiłam je wraz ze skórką w kostkę.
  • Włożyłam pokrojone ogórki do miski, dodałam odcedzony, zimny koper włoski, a także posiekaną szalotkę, posoliłam do smaku, wymieszałam.
  • Odstawiłam na 15 minut do lodówki.
  • Dodałam teraz posiekany koper, ocet, olej i miód, wymieszałam.
  • Ta sałatka smakuje wybornie również z rybami smażonymi i grillowanymi.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Port rybacki - Kołobrzeg

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger