Tym razem podałam koper w sałatce z ogórkami, pachnącej i chrupiącej.
Sałatka znakomicie smakuje na śniadanie ale i jako surówka do obiadu, polecam.
Sałatka z kopru włoskiego i ogórków.
- 1 średnia bulwa kopru włoskiego
- 500 g ogórków zielonych
- 6 łyżek octu winnego
- 2 posiekane szalotki
- 1,5 łyżki oleju
- 1 i 1/2 łyżki koperku
- 1 łyżka miodu
- sól morska do smaku
Przygotowanie sałatki:
- Najpierw naszykowałam sobie miskę z zimną wodą i kilkoma kostkami lodu.
- Koper włoski oczyściłam i drobno pokroiłam w paseczki, włożyłam do miski z wodą aby był jeszcze bardziej aromatyczny i chrupiący.
- Ogórki przekroiłam wzdłuż na ćwiartki, wykroiłam gniazda nasienne i pokroiłam je wraz ze skórką w kostkę.
- Włożyłam pokrojone ogórki do miski, dodałam odcedzony, zimny koper włoski, a także posiekaną szalotkę, posoliłam do smaku, wymieszałam.
- Odstawiłam na 15 minut do lodówki.
- Dodałam teraz posiekany koper, ocet, olej i miód, wymieszałam.
- Ta sałatka smakuje wybornie również z rybami smażonymi i grillowanymi.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Port rybacki - Kołobrzeg |
2 komentarze
Dzięki za ten przepis, chociaż dla mnie smak kopru jest w sałatce za mocno wyczuwalny.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.