Są aromatyczne, są pyszne, są cudne, są zdrowe, no to co smażymy?
Ja miałam już upieczoną paprykę w słoju, taką zakupiłam ale można również upiec samemu paprykę w piekarniku i ją obrać ze skórki.
My zajadaliśmy placki na obiad z jogurtem ziołowym ale równie dobrze będą smakowały na śniadanie czy wczesną kolację, polecam gorąco.
Placki paprykowe z sosem jogurtowym.
Składniki:
- 300 g upieczonej papryki czerwonej - miałam ze słoika
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 125 g mozzarelli
- 1,5 szklanki mąki pszennej T 650
- 1 jajo
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
- pieprz czarny
- sól morska
- 3 łyżki oliwy
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 pełne łyżki posiekanej kolendry
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól morska
- pieprz czarny
Upieczoną paprykę włożyłam do miski, dodałam jajo, sól, pieprz, imbir oraz kmin rzymski i zmiksowałam na gładką masę.
Teraz dodałam mąkę i wymieszałam, wrzuciłam do masy kulki ciecierzycy i ponownie wymieszałam.
Na koniec do masy dodałam pokrojoną w kosteczkę mozzarellę, wymieszałam.
Składniki na sos przełożyłam do miseczki i wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Na patelni rozgrzałam oliwę i smażyłam placki nakładając łyżkę masy na placek.
Smażyłam z obu stron a potem osączałam placki na ręczniku papierowym.
Podawałam z sosem jogurtowym.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Jastrzębia Góra |
4 komentarze
bardzo lubimy placuszki i często przygotowujemy różne - fajny pomysł, chętnie spróbujemy
OdpowiedzUsuńJak wypróbujecie dziewczyny to dajcie znać jak smakowały.
UsuńAleż to pysznie wygląda! Mniam!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam do wypróbowania.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.