piątek, 28 kwietnia 2017

Placki paprykowe z sosem jogurtowym

Dziś polecam pyszne placki paprykowe.
Są aromatyczne, są pyszne, są cudne, są zdrowe, no to co smażymy?
Ja miałam już upieczoną paprykę w słoju, taką zakupiłam ale można również upiec samemu paprykę w piekarniku i ją obrać ze skórki.
My zajadaliśmy placki na obiad z jogurtem ziołowym ale równie dobrze będą smakowały na śniadanie czy wczesną kolację, polecam gorąco.
Placki paprykowe z sosem jogurtowym. 


                     Składniki:
  • 300 g upieczonej papryki czerwonej - miałam ze słoika
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy 
  • 125 g mozzarelli
  • 1,5 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 jajo
  • 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 płaska łyżeczka imbiru w proszku
  • pieprz czarny
  • sól morska
  • 3 łyżki oliwy
                 Sos jogurtowy:
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2 pełne łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól morska
  • pieprz czarny

Upieczoną paprykę włożyłam do miski, dodałam jajo, sól, pieprz, imbir oraz kmin rzymski i zmiksowałam na gładką masę.
Teraz dodałam mąkę i wymieszałam, wrzuciłam do masy kulki ciecierzycy i ponownie wymieszałam.
Na koniec do masy dodałam pokrojoną w kosteczkę mozzarellę, wymieszałam.
Składniki na sos przełożyłam do miseczki i wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Na patelni rozgrzałam oliwę i smażyłam placki nakładając łyżkę masy na placek.
Smażyłam z obu stron a potem osączałam placki na ręczniku papierowym.
Podawałam z sosem jogurtowym.

Smacznego.
Źródło.
                                 "Podróże małe i duże"
Jastrzębia Góra

4 komentarze

  1. bardzo lubimy placuszki i często przygotowujemy różne - fajny pomysł, chętnie spróbujemy

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger