Taki był zamysł i rzeczywiście tak wyszło.
Na śniadanie placuszki uwielbiamy i tym razem smakowały wybornie.
Podałam je z miodem gryczanym ale tutaj pełna dowolność, może to być ukochany dżem, syrop klonowy czy syrop z agawy.
Szybko sycą brzuchy, polecam.
Najprostsze placuszki z maślanką.
Składniki:
- 1.5 szklanki maślanki
- 1,5 szklanki mąki pszennej krupczatki - miałam Młynomag
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Mąkę wymieszałam z solą i proszkiem do pieczenia.
Połączyłam składniki mokre z suchymi i dobrze wymieszałam.
Pozostawiłam ciasto na 15 minut.
Potem smażyłam placki na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
Podałam z miodem gryczanym.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Datura |
2 komentarze
No to pomysł na najbliższe śniadanie mam! Dziękuję.
OdpowiedzUsuńRenato smakowały? usmażyłaś?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.