Byłam zaskoczona smakiem i rezultatem, maślanka smakuje wybornie ale zupełnie inaczej niż tort który zrobiłam.
Wystarczy kilka składników, a potem chwila chłodzenia i ciasto gotowe, polecam gorąco.
Maślankowy tort z owocami.
Składniki: tortownica 22 cm
Spód:
- 150 g herbatników pełnoziarnistych
- 6 łyżek płatków ryżowych
- 80 g rozpuszczonego masła
- 400 ml maślanki truskawkowej
- 150 g serka homogenizowanego naturalnego
- 100 g ksylitolu lub cukru
- 6 łyżeczek żelatyny
- 150 g mrożonego mango
- 150 g mrożonej borówki amerykańskiej
- galaretka agrestowa
Galaretkę rozpuściłam w 500 ml wrzącej wody i pozostawiłam do wystudzenia a potem wstawiłam do lodówki aby stężała.
Ciastka rozdrobniłam w malakserze, dodałam płatki ryżowe i rozpuszczone masło i wymieszałam.
Można ciastka pokruszyć także wałkiem do ciasta.
Na dno tortownicy wyłożyłam papier do pieczenia a potem wyłożyłam masę na spód, docisnęłam i wstawiłam do lodówki.
Maślankę wymieszałam z serem i ksylitolem.
Ja użyłam maślanki truskawkowej ale można użyć także naturalnej wtedy należy dodać więcej ksylitolu lub cukru albo zajadać taką wytrawną.
Żelatynę zalałam 1/2 szklanki wody, a jak napęczniała rozpuściłam ją podgrzewając.
Przestudzoną żelatynę wlałam do masy maślankowej, wymieszałam.
Do masy włożyłam mrożone owoce i wymieszałam, wylałam masę na schłodzony spód i ponownie wstawiłam do lodówki.
Owoce można dodawać niemrożone ale ja miałam mrożone i dzięki temu masa szybciej zastyga.
Wystudzoną galaretkę pokroiłam w kosteczkę i wyłożyłam na stężałą masę.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jaśminowiec |
2 komentarze
Piękny i pomysłowy torcik -:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.