Makaron robi się szybko i szybko zaspokaja głód więc jest znakomitym daniem na szybki obiad po pracy, zachęcam do gotowania.
Makaron z warzywami i gorgonzolą.
Składniki:
- 1/2 papryczki chili
- 1 dymka ze szczypiorem
- 10 cm białej części pora
- 250 g makaronu fusilli giganti - sprężynki
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/4 średniej cukinii
- 150 g sera gorgonzola
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 100 ml mleka
- olej sojowy do smażenia
Pora oczyściłam i pokroiłam w ćwierćplasterki a dymkę w półplasterki.
Cukinię wraz ze skórką pokroiłam w ćwierćplasterki.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam po kolei, najpierw cebulkę i chili, potem dodałam pora, smażyłam 2 - 3 minuty.
Dodałam teraz paprykę i cukinię, smażyłam 5 minut.
Na patelnię wlałam mleko, wkruszyłam 100 g sera, zagotowałam na małym ogniu aby ser się rozpuścił.
Delikatnie posoliłam bo ser jest słony, dodałam pieprzu.
Makaron ugotowałam al'dente i wymieszałam z sosem.
Na talerzu posypałam resztą sera i posiekanym szczypiorem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Gdzieś w Andaluzji |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.