wtorek, 11 kwietnia 2017

Makaron z warzywami i gorgonzolą

Szybki, pożywny, pachnący warzywami makaron z równie aromatyczną gorgonzolą.
Makaron robi się szybko i szybko zaspokaja głód więc jest znakomitym daniem na szybki obiad po pracy, zachęcam do gotowania.
Makaron z warzywami i gorgonzolą.


                 Składniki:
  • 1/2 papryczki chili
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 10 cm białej części pora
  • 250 g makaronu fusilli giganti - sprężynki
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 1/4 średniej cukinii
  • 150 g sera gorgonzola
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony 
  • 100 ml mleka
  • olej sojowy do smażenia
Pokroiłam w paseczki paprykę, chili w plasterki razem z ziarenkami, chciałam ostre danie, jeśli jednak wolicie delikatne dania wyrzućcie pestki. 
Pora oczyściłam i pokroiłam w ćwierćplasterki a dymkę w półplasterki.
Cukinię wraz ze skórką pokroiłam w ćwierćplasterki.
Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam po kolei, najpierw cebulkę i chili, potem dodałam pora, smażyłam 2 - 3 minuty.
Dodałam teraz paprykę i cukinię, smażyłam 5 minut.
Na patelnię wlałam mleko, wkruszyłam 100 g sera, zagotowałam na małym ogniu aby ser się rozpuścił.
Delikatnie posoliłam bo ser jest słony, dodałam pieprzu.
Makaron ugotowałam al'dente i wymieszałam z sosem. 
Na talerzu posypałam resztą sera i posiekanym szczypiorem.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                "Podróże małe i duże"
Gdzieś w Andaluzji

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger