wtorek, 18 kwietnia 2017

Gulasz z rostbefu wołowego z soczewicą

Po świętach taki pyszny obiad u mnie.
A co u Was na poświątecznych stołach?
Idealny gulasz z rostbefu wołowego i dodatkowo brązową, chrupiącą soczewicą, ogórkiem kiszonym, pyszności.
Gulasz z rostbefu wołowego z soczewicą.


              Składniki:
  • 1 puszka soczewicy brązowej gotowanej na parze - 425 g
  • 850 g mięsa z rostbefu wołowego
  • olej sojowy do smażenia
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • 2 duże cebule
  • 400 ml bulionu wołowego
  • garść suszonych śliwek 
  • 1 łyżeczka pieprzu malgaskiego
              Dodatkowo:
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej
  • 3 szklanki wody 
  • ogórki kiszone
Mięso umyłam, osuszyłam, pokroiłam w dużą kostkę.
Mięso obtoczyłam w mące i smażyłam na rozgrzanym oleju aż mięso się zrumieniło.
Dodałam teraz do garnka pokrojoną w piórka cebulę i chwilę smażyłam.
Wlałam bulion, dodałam śliwki i gotowałam 1,5 godziny aż mięso zmiękło.
Teraz dodałam soczewicę i pieprz malgaski, sól.
Gotowałam jeszcze 10 minut.
Kaszę podprażyłam na suchej patelni, wlałam wodę, dodałam odrobinę soli i zalałam wodą.
Gotowałam 15 minut.
Gulasz podałam z kaszą i ogórkiem kiszonym.
Smacznego.
Przepis autorski.
                               "Podróże małe i duże"
Lilie wodne

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger