Mnie smakują i rano i po południu, zawsze są znakomite.
Mus z mango nadaje im charakteru, popróbujcie bo warto.
Jeśli dodacie mąki pełnoziarnistej gofry będą całkiem zdrowe.
Gofry z musem z mango.
Składniki: 14 sztuk
- 4 jaja
- 3 szklanki mąki samorosnącej lub zwykłej pszennej + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 i 2/3 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- 250 ml śmietanki 30 %
- 1 owoc mango
Żółtka oddzieliłam od białek.
Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka utarłam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodałam mleko i olej, wymieszałam, dodałam mąkę samorosnącą i dobrze wymieszałam.
Na koniec dodałam do masy pianę z białek i delikatnie wmieszałam ją w ciasto.
Rozgrzałam gofrownicę i smażyłam gofry, moja gofrownica robi to w 7 minut.
Owoc mango obrałam ze skóry a miąższ zmiksowałam na gładki mus.
Ubiłam śmietankę na sztywną pianę.
Podałam gofry ze śmietaną i musem z mango.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Już tęsknię za takim okresem |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.