Potrawę robi się bardzo szybko i jest dość sycąca a do tego zdrowa.
Określenie "tadka"lub "tarka" w nazwie potrawy określa że przyprawy użyte do gotowania były wcześniej podsmażone na tłuszczu i dzięki temu wydobyto z nich jeszcze więcej aromatu.
Można podać go tak jak ja z ryżem, można jeść z bagietką, na zimno czy na ciepło, zawsze smakuje wspaniale.
Dal z soczewicy - Dal Tadka.
Składniki:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 2 szklanki wody
- ok. 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 centymetrowy kawałek korzenia imbiru
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju do smażenia
- sok z połowy cytryny
- 1/2 łyżeczki ziaren kuminu czyli kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- kilka listków curry
- 1/2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 1 łyżeczka płatków zielonej papryki
- 1/2 papryczki chili
Soczewicę przepłukałam na sicie.
Podgrzałam w garnku łyżkę oleju i podsmażyłam na nim cebulą i czosnek a potem dodałam kurkumę, sól, imbir i chwilę smażyłam.
Wlałam teraz do garnka passatę i gotowałam 3 minuty.
Wsypałam do garnka soczewicę, wlałam wodę, mleko kokosowe i dusiłam pod przykryciem 20 minut mieszając od czasu do czasu.
Na patelni rozgrzałam pozostały olej i podsmażyłam na nim kmin, płatki drożdżowe, listki curry, posiekaną papryczkę chili, płatki zielonej papryki i gorczycę.
Podgrzewałam przyprawy aż zaczęły pachnieć.
Przyprawy włożyłam do garnka z ugotowaną soczewicą, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i skropiłam sokiem z cytryny.
Podałam z ryżem na sypko.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Gajówka Osadnik - Lazurowe Jezioro |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.