Chleb jest puszysty, a owce goji i czarnuszka sprawiają że jest mega zdrowy z mnóstwem witamin, mikro i makro elementów.
Dość prosty do zrobienia dlatego każdy sobie poradzi.
Chleb pszenny z owocami goji i czarnuszką.
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej tortowej extra T 405
- 1 szklanka otrębów orkiszowych prażonych
- 1/2 szklanki suszonych owoców goji
- 1 pełna łyżka nasion czarnuszki
- 1,5 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży
- 650 ml wody
Drożdże rozpuściłam w wodzie.
Do miski wsypałam mąkę, otręby, nasiona czarnuszki, owoce goji, sól i wymieszałam.
Teraz dodałam wodę z drożdżami i wyrobiłam ciasto, przełożyłam je do miski, nakryłam i pozostawiłam do wyrastania na około 1,5 - 2 godzin.
W tym czasie składałam ciasto najpierw rozkładając ciasto i składając jak kopertę 2 x co 15 minut a potem 2 razy co 30 minut.
Jak ciasto wyrosło wyłożyłam je na blat, uformowałam bochenek, ułożyłam go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam ściereczką i pozostawiłam do ponownego wyrastania na około 30 minut.
Po wyrośnięciu nacięłam chleb i spryskałam wodą.
Piekłam chleb 40 - 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 C.
Upieczony chleb studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
ZOO Safari - Borysew |
2 komentarze
Święta u Ciebie będą na pewno pyszne:))ja Ci życzę aby były jeszcze zdrowe i radosne:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńDziękuje Reniu i Tobie również Wesołych Świąt.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.