Kopytka są delikatne w smaku a sos ma wyrazisty smak i dzięki temu pyszny obiad na stole.
Polecam gorąco.
Kopytka brokułowe z porowym sosem.
Składniki:
- 1000 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę, wystudzonych
- 450 g pure z brokuła
- 1 jajo
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki luksusowej pszennej T 550 - miałam Młynomag + do podsypania
- Sos:
- 2 łyżki oleju
- nieduży por
- 1/2 czerwonej papryki ramiro
- sól morska
- pieprz czarny
- 250 ml śmietany
- Przeciśnięte i wystudzone ziemniaki wyłożyłam na blat.
- Brokuła ugotowałam w osolonej i ocukrzonej wodzie wcześniej i tłuczkiem zrobiłam z niego pure.
- Dodałam zimne pure do ziemniaków.
- Dodałam także mąkę, sól i jajo i szybko zagniotłam ciasto.
- Jak bardzo się klei można podsypać mąką ale nie za dużo bo ciasto będzie twarde.
- Z ciasta robiłam wałek i nożem pocięłam na kopytka.
- Gotowałam kluski w osolonej wodzie 1 minutę od wypłynięcia.
- Pora pokroiłam w plasterki, paprykę w paski.
- Na oleju podsmażyłam pora i paprykę aż stały się miękkie.
- Dodałam teraz śmietanę, wymieszałam, dodałam sól i pieprz.
- Kopytka podałam z sosem.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Poziomki |
4 komentarze
UWIELBIAM KOPYTKA ALE W ZESTAWIE Z BROKUŁEM NIGDY NIE JADŁAM.
OdpowiedzUsuńZROBIĘ W PIĄTEK NA OBIAD.
POZDRAWIAM:)
Napisz jak smakowały. Pozdrawiam Łucjo.
UsuńBardzo lubię brokuły a to danie wygląda przepysznie:)))aż zgłodniałam:))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńZabieraj się zatem Reniu za gotowanie, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.