Sernik wymaga mało pracy, nawet sera się nie mieli a efekt wyśmienity.
Masa serowa jest wilgotna i mega smaczna a polewa której prawie nie widać bo jest biała jest niesamowita.
Sernik idealny na święta czy przyjęcia urodzinowe, z przyjaciółmi.
Polecam gorąco do wypróbowania.
Biały sernik z białą polewą.
Składniki: tortownica 22 cm
- 800 g twarogu półtłustego
- 4 białka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego - 530 g
- 200 g śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyżka ksylitolu
Twaróg pokruszyłam do miski, dodałam mleko skondensowane, zmiksowałam, potem dodałam białka w temperaturze pokojowej i zmiksowałam do uzyskania jednolitej masy.
Użyłam blendera ręcznego.
Potem wsypałam mąkę ziemniaczaną i krótko miksowałam, do połączenia składników.
Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia - dno - i wlałam do niej masę serową.
Piekłam sernik w piekarniku nagrzanym do 150 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut po czym zmniejszyłam temperaturę do 120 C i piekłam kolejne 30 minut.
Śmietanę wymieszałam z ksylitolem i po 45 minutach pieczenia posmarowałam nią wierzch sernika i ponownie wstawiłam do piekarnika na 10 - 15 minut.
Po upieczeniu studziłam sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Wystudzony sernik wstawiłam do lodówki na minimum 4 godziny.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Na plaży w Jastrzębiej Górze |
4 komentarze
Mało składników, szybko się robi i do tego interesująco wygląda (faktycznie tej polewy prawie nie widać) - wszystko to sprawia, że przepis bardzo mi się podoba:) Zjadłabym kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie w takim razie wypróbuj przepis Ewo, pozdrawiam.
UsuńZaciekawił mnie ten przepis.Mi sernik rzadko sie udaje. Przeważnie opada, a u Ciebie wyszedł piękny i wysoki. Wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńTen nie ma prawa opaść, polecam. Napisz jak wyszedł?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.