Danie z użyciem makaronu bavette wyszło znakomicie, sos doskonale otula makaron i rezultat jest znakomity.
Polecam gorąco bo danie szybko się robi, trochę się czeka a potem szybko znika.
Bavette w sosie pomidorowym z mango.
Składniki:
- olej do smażenia
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchew
- 1 łodyga selera naciowego
- 700 ml passaty pomidorowej z ziołami
- sól morska
- pieprz czarny
- 1/2 dojrzałego owocu mango
- 250 g makaronu bavette
- natka pietruszki do posypania
Na oleju podsmażyłam posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony w plasterki czosnek.
Teraz dodałam mięso mielone i smażyłam aż mięso się zrumieniło.
Dodałam pokrojonego w plasterki selera oraz pokrojone w kostkę mango - zostawiłam kilka kostek do dekoracji.
Na patelni wylądowała także obrana i starta na tarce o grubych oczkach marchew oraz pokrojona w kosteczkę papryka.
Smażyłam 5 minut po czym zalałam całość passatą pomidorową.
Gotowałam wszystko na maleńkim ogniu przez 60 minut.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotowałam al'dente i wyłożyłam na talerz, polałam sosem, posypałam posiekaną natką pietruszki, posypałam kostkami mango.
Smacznego.
Przepis Przemek.
"Podróże małe i duże"
Majowy Ciechocinek |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.