Jest wilgotna od jabłek, pachnie korzeniami a kremowy ser dopełnia całości.
Warto ją upiec teraz i za miesiąc też, polecam.
Najlepsza dla osób kochających jabłeczniki i serniki, takie 2 w 1.
Baba serowo - jabłkowa.
Składniki: forma 22 cm średnicy
Masa serowa:
- 250 g białego, gęstego kremowego sera
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki pszennej
- 80 g cukru trzcinowego
- 60 g masła
- 375 g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 80 g ciemnego cukru muscovado
- 80 g cukru trzcinowego
- czubata łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 jaja
- 300 ml oleju rzepakowego
- 120 ml jogurtu naturalnego
- 3 średnie jabłka
- 40 g masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 35 ml mleka
- 80 g cukru pudru
- siekane orzechy arachidowe
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na babę powinny mieć temperaturę pokojową.
- Najpierw zrobiłam masę serową czyli utarłam miękkie masło z cukrem na puszystą masę, dodałam jajo i dalej miksowałam.
- Teraz dodałam ser i mąkę i dokładnie zmiksowałam.
- Ja użyłam sera homogenizowanego który ociekał z serwatki przez 24 godziny na sicie, dzięki czemu był gęsty i kremowy, idealny do tej baby.
- Możecie użyć twarogu trzykrotnie mielonego albo z wiaderka ale gęstego.
- W jednej misce zmieszałam mąkę, oba cukry, sodę, przyprawy i cynamon.
- W drugim naczyniu wymieszałam jogurt, olej i jajka.
- Jabłka pokroiłam w małą kostkę wraz ze skórką, można zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do miski z mąką dodałam zawartość naczynia z mokrymi składnikami i wymieszałam dokładnie.
- Jeśli zdarzy się że ciasto będzie za gęste, takie nie do wymieszania dodać należy jogurtu.
- Mnie się tak nie zdarzyło ale jeśli.
- Do masy dodałam pokrojone w kostkę jabłka, wymieszałam.
- Formę do baby wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.
- Połowę masy jabłkowej wyłożyłam do formy, potem wyłożyłam równą warstwą masę serową i na nią resztę masy jabłkowej, wyrównałam wierzch.
- Babę wstawiłam do nagrzanego do 180 C piekarnika z opcją grzania góra/dół i piekłam przez 60 - 70 minut.
- Na koniec warto sprawdzić patyczkiem czy baba jest upieczona, wetknięty w ciasto po wyjęciu powinien być suchy.
- Babę pozostawiłam do wystudzenia.
- Masło, cukier i mleko włożyłam do garnuszka i podgrzewając mieszałam aż cukier się rozpuścił.
- Zdjęłam z ognia i wsypałam cukier puder, mieszając rózgą aż masa zgęstniała.
- Polałam polewą babę i posypałam posiekanymi orzechami.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Rzeżucha |
ja - poproszę rzeżuchę
pani - taką do jedzenia czy na święta?
ja - a czym się różnią?
pani - ta na święta jest w małych opakowaniach a ta do jedzenia w większych i taniej wychodzi
ja - zatem poproszę tę do jedzenia ha ha
Rozłożyła mnie na łopatki.
A Wy jaką rzeżuchę kupujecie?
2 komentarze
Droga Dorotko!
OdpowiedzUsuńŻyczę Tobie i Twojej rodzinie Wielkanocy wypełnionej radością i nadzieją. Niech ten czas spędzony razem będzie świętowaniem życia i miłości które podarował nam Bóg.
Dziękuję Łucjo bardzo gorąco.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.