piątek, 10 marca 2017

Zielona surówka z brukselki i awokado

Dziś mam do pokazania surówkę pyszną i zdrową.
Wiem jest wielu przeciwników brukselki ale ma ona i swoich zwolenników, jest zdrowa i ma mnóstwo dobroci w sobie.
Tak podana jak dziś smakuje wybornie i polecam do obiadu ale i na śniadanie, do pracy czy szkoły.
Zielona surówka z brukselki i awokado.


              Składniki:
  • 5 główek brukselki
  • 3 zielone papryczki Pádron
  • 1 owoc awokado
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • 1/2 pęczka koperku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól różowa himalajska
              Dressing:
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka octu winnego 
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzy cayenne
Warzywa umyłam, oczyściłam i starłam na tarce, papryczki, brukselkę, dymkę.
Posiekałam koper, szczypior a awokado obrałam ze skórki i pokroiłam w paseczki, wymieszałam składniki w misce, posoliłam i skropiłam sokiem z cytryny.
Składniki dressingu wymieszałam w słoiku i polałam surówkę, wymieszałam.
Pozostawiłam na 15 minut aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Morze zimą

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger