niedziela, 26 marca 2017

Zapiekanka a'la gołąbki

Gołąbki uwielbiam, gołąbki uwielbia Przemek ale nie chciało mi się ich zwijać i dzięki temu powstała ta zapiekanka.
Smakuje tak jak gołąbki zawijane choć ma zgoła inny wygląd.
Prosta w wykonaniu  i znikająca szybko z talerzy.
Popróbujcie taką zrobić a przepadniecie tak jak my.
Zapiekanka a'la gołąbki.


               Składniki: forma 24 x 24 cm
  • 1/2 główki średniej główki białej kapusty
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • sól morska
  • pieprz czarny do smaku
              Mięso:
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny
  • 1 szklanka ryżu 
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 jajo
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • dymka ze szczypiorem
  • sól morska
  • pieprz czarny do smaku
                Sos:
  • 300 ml passaty pomidorowej z czosnkiem
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli ziołowej
Kapustę pokroiłam w kostkę i smażyłam ją na mieszance oleju i masła, doprawiając estragonem, cząbrem, kminkiem oraz solą i pieprzem.
Smażyłam kapustę około 8 minut.
Ryż przepłukałam na sicie i zalałam go wodą, lekko osoliłam i gotowałam 15 minut.
Ryż przestudziłam.
Do przestudzonego ryżu dodałam mięso, posiekane zioła, posiekana dymkę oraz jajo.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszałam.
Na dno foremki wyłożyłam połowę kapusty, potem masę mięsną i na koniec drugą połowę kapusty.
Passatę wymieszałam z mlekiem i solą ziołową.
Posmarowałam całość sosem i wstawiłam zapiekankę do nagrzanego do 180 C piekarnika i zapiekałam 30 - 40 minut.
Smacznego.
Przepis autorski.
                               "Podróże małe i duże"
Królowa

10 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger