sobota, 18 marca 2017

Wino gronowe z soku

Wino robiłam we wrześniu a dziś przedstawiam rezultat i sposób w jaki go wykonałam.
Wino jest pyszne i robiłam je tak jak zawsze robił wina mój tato.
Jeśli nie ma tutaj fachowych nazw i sloganów to nie znaczy że wino nie smakuje wybornie.
Czasami spotykam się z takimi opiniami że jak nie ma odpowiednich proporcji i nie dodam tego czy owego to nie jest wino.
Zapewniam Was że jest to wino pyszne, wszystkim smakuje i nieźle szumi w głowie.
Jeśli zatem będziecie mieli nadmiar winogrona na jesieni to polecam gorąco do zrobienia.
Moje winogrona były słodkie więc dodałam tylko 3 kg cukru, musicie sami wyczuć jaki stopień słodkości chcecie i tyle cukru dodajcie.
Wino gronowe z soku.

Składniki:
  • 4000 ml soku wyciśniętego na zimno z ciemnych, ogrodowych winogron
  • 10000 ml wody przegotowanej i wystudzonej
  • drożdże do win owocowych
  • 3000 g cukru
  • balon z rurką fermentacyjną
Przygotowanie wina:
  • Winogrona umyłam i wycisnęłam z nich sok w sokowirówce.
  • Wlałam sok do balona, dodałam wodę i drożdże, zatknęłam balon rurką fermentacyjną i pozostawiłam na 3 dni.
  • Po tym czasie rozpuściłam 1 kg cukru w 500 ml wody, podgrzewając wodę do rozpuszczenia cukru, przestudziłam i wlałam do balonu.
  • Odstawiłam na kolejne 2 dni, po czym odcedziłam to co zostało na dole balonu - mętne śmieci od wina.
  • Wino ponownie przelałam do balonu i odstawiłam do dalszej pracy.
  • Po 3 tygodniach spróbowałam i było mało słodkie więc ściągnęłam 500 ml wina i rozpuściłam w nim na ciepło 1 kg cukru.
  • Wino stało i się klarowało a po 1,5 miesiąca jeszcze dosłodziłam 1 kg cukru bo było za wytrawne jak dla nas.
  • Teraz odstawiłam wino do wyklarowania się na kolejne 2 tygodnie a następnie ściągnęłam i przefiltrowałam do butelek.
  • Teraz leżakuje i nabiera mocy.
Na zdrowie!
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Tylko uważać aby się nie poślizgnąć - Kołobrzeg w styczniu

15 komentarze

  1. To fakt, że doświadczeni winiarze, którzy siedzą w tym fachu od lat, często oburzają się na metody „domowe”. Ale sam nieraz byłem świadkiem, jak wino robione na oko smakowało wybornie, a to przygotowane zgodnie ze sztuką było zaledwie dobre. Niemniej każdego zachęcam do nastawiania własnego winka, nawet niekoniecznie z winogron (te sklepowe się nie nadają, a do ogrodowych nie każdy ma dostęp), ale np. z wiśni, porzeczek, a nawet kwiatów akacji. Jest mnóstwo surowców, które nadają się na swojskie winko, więc warto zaopatrzyć się choć w mały balonik i działać we własnym zakresie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, nie zawsze to co powinno być idealne takie jest i na odwrót. Ja sama wyrabiam wina z najróżniejszych owoców, co uda mi się kupić od pana na ryneczku z jego ogrodu lub co dostane od przyjaciół.Sama niestety nie posiadam ogrodu, co mnie bardzo smuci. Dziękuje za odwiedziny i miły komentarz. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Bardzo dziękujemy za przepis.
    Zdrówka dużo życzymy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie witam ja zrobilem wino wszystko w jednym czasie nie rozwlekajac na kilka dni, zachowujac wszystkie proporcje Pani.Mam nadzieje ze bedzie dobre.Dziekuje serdecznie za przepis,tym bardziej ze nigdzie nie znalazlem przepisu wina z soku winogron.Pozdrawiam ..Waldemar

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile kg winogron? Nie widzę w przepisie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo nie ma takiej informacji. Ma być ich tyle aby wycisnąć z nich 4000 ml soku, czasami będzie to 5 kg, czasami 6 a czasami 4. Zależy to od stopnia dojrzałości winogrona, sokowości, wielu czynników.

      Usuń
    2. Ile litrowy balon

      Usuń
  5. droga pani, a w jakiej temperaturze przebywał balon przez cały proces? oczywiście na oko : )

    OdpowiedzUsuń
  6. W przepisie ma być 4 litry soku I 10 litrów wody? Dobrze rozumiem?

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger