Można takie mieszanki zakupić w Kuchniach Świata albo zrobić je samemu.
Potem tylko woda i białe, lekko lepiące ciasto gotowe, zachęcam do zrobienia.
Kulki są przepyszne więc warto je wykonać a z serem pleśniowym smakują wybornie.
Wietnamskie kuleczki z serem pleśniowym.
Składniki:
Ciasto:
- 160 g mieszanki mąk z tapioki i ryżowej pół na pół
- ok. 100 ml wody
- sól morska
- 1 łyżka oleju
- 50 g sera blue stilton
- 100 ml śmietanki 30 %
- 100 g sera blue stilton
- ok. 2 łyżek posiekanej mięty
Mieszankę mąk wsypałam do miski, dodałam sól i wlałam olej a wodę wlewałam porcjami tak aby powstało elastyczne i zwarte ciasto.
Ser podzieliłam na kawałki takie aby jeden zmieścił się w kulce.
Odrywałam kawałki ciasta, rozciągałam je na placuszki, wkładałam ser i zalepiłam tworząc kulkę.
Kulki układałam w naczyniu do parowania i parowałam je około 10 - 15 minut.
Do garnka wlałam śmietanę, wkruszałam ser i podgrzewałam aż ser się rozpuścił.
Kulki serowe podałam z sosem i posiekanymi listkami mięty.
Smacznego.
Przepis kuchni wietnamskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Kołobrzeski kormoran |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.