W zamrażarce znalazłam mrożone i one znakomicie nadały się do mojego budyniu.
Podałam budyń na śniadanie ale tutaj pełna dowolność, można zajadać jako deser czy kolację.
Truskawkowy budyń jaglany.
Składniki:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki soku z truskawek
- 300 g truskawek - miałam mrożone
- 2 pełne łyżki mleka skondensowanego słodzonego
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 zamrożony banan
Kaszę zalałam wrzątkiem, odcedziłam, przepłukałam pod bieżącą wodą.
Mleko wlałam do garnka, dodałam kaszę i gotowałam 15 - 20 minut pilnując aby się nie przypaliła bo będzie gorzka.
Dojrzałego banana wcześniej zamroziłam i teraz rozmroziłam.
Truskawki rozmroziłam, odlałam 1/2 szklanki soku a owoce przełożyłam do garnka, dodałam mleko zagęszczone i rozgotowałam je pod przykryciem.
Ugotowaną kaszę, rozgotowane truskawki - zostawiłam 4 łyżki do dekoracji - oraz jogurt, sok z truskawek, rozmrożonego banana przełożyłam do kielicha blendera i zmiksowałam na gładki krem.
Można zmiksować budyń również blenderem ręcznym.
Przełożyłam budyń do miseczek i udekorowałam pozostawionymi truskawkami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kołobrzeg |
2 komentarze
Ślinka cieknie na sam widok:))wygląda bardzo apetycznie:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńJest pyszny, zapewniam. Pozdrawiam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.