Kapusta kiszona to skarbnica witaminy C i dlatego warto ją jadać o każdej porze roku.
Dziś trochę inaczej niż zwykle bo dodałam tutaj kminek i zielony pieprz.
Rezultat wyszedł zaskakująco pyszny, polecam spróbować koniecznie.
Dodałam tutaj pieprz długi z Indonezji który jest ostrzejszy i ma lekko cynamonowy smak, jeśli nie macie dodajcie zwykły, czarny.
Szybka kapusta smażona z kminkiem, boczkiem i zielonym pieprzem.
Składniki:
- 800 g kapusty kiszonej
- 400 g boczku wędzonego
- 3 liście laurowe
- 1 nasionko długiego, czarnego pieprzu z Indonezji lub szczypta zwykłego czarnego
- 6 - 8 suszonych śliwek niewędzonych
- 5 - 6 kapeluszy grzybów suszonych
- 1 szklanka wywaru z gotowania grzybów
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki marynowanego zielonego pieprzu
Grzyby namoczyłam dzień wcześniej i ugotowałam w osolonej wodzie.
Potem pokroiłam je w paski a wodę zachowałam.
Boczek pokroiłam w kostkę i włożyłam na patelnię, smażyłam aż lekko powstały skwarki.
Na patelnię włożyłam teraz posiekaną kapustę, liście laurowe, starłam na tarce pieprz długi, dodałam suszone, ugotowane grzyby, śliwki, wsypałam kminek i wlałam szklankę wywaru z gotowania grzybów.
Gotowałam kapustę mieszając około 20 minut.
Na koniec dodałam marynowany pieprz zielony i miód, wymieszałam.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kołobrzeg - falochrony |
4 komentarze
Uwielbiamy kapustę kiszoną. Mam wyjątkowo pyszną więc często gości na naszym stole. Nie robiłam z boczkiem, dodaję dobrą kiełbasę.
OdpowiedzUsuńWypróbuję Twój przepis.
Pozdrawiam:)
Polecam gorąco Łucjo, pozdrawiam. Dobra kapusta to podstawa.
UsuńMoja mama mówiła, że chętnie by zjadła smażonej kapusty...:) Podrzucę jej ten przepis. Myślę, że się jej spodoba :)
OdpowiedzUsuńNapisz Olcia czy mamie smakowało?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.