sobota, 4 marca 2017

Surówka z kapusty pekińskiej, zielonej papryki i mandarynek

Surówka dobra na wszystko, czyli dużo witamin, mikro i makroelementów zamkniętych w salaterce.
Surówka dobra do obiadu ale i znakomicie nada się na śniadanie do pracy, na kolację jak kto lubi.
Ja zajadam ją często jak poczuje głód, zachęcam do wykonania.
Surówka z kapusty pekińskiej, zielonej papryki i mandarynek.


               Składniki:
  • nieduża główka kapusty pekińskiej
  • 6 - 7 zielonych papryk pádron lub 1 zielona duża
  • 3 - 4 mandarynki
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
               Dressing:
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól do smaku
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 4 - 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • kilka łyżek soku pomarańczowego
Kapustę posiekałam, papryczki razem z ziarenkami pokroiłam w plasterki, jeśli macie dużą paprykę pokroić ją należy w paseczki.
Cebulkę i szczypior posiekałam tak samo jak i natkę pietruszki.
Mandarynki obrałam i podzieliłam na cząstki, usuwając białe albedo.
Wszystkie składniki wymieszałam w misce.
Składniki na sos włożyłam do słoika, wymieszałam i polałam surówkę.
Odstawiłam na 15 minut aby smaki się wymieszały.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Port jachtowy w Kołobrzegu w styczniu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger