Surówka dobra do obiadu ale i znakomicie nada się na śniadanie do pracy, na kolację jak kto lubi.
Ja zajadam ją często jak poczuje głód, zachęcam do wykonania.
Surówka z kapusty pekińskiej, zielonej papryki i mandarynek.
Składniki:
- nieduża główka kapusty pekińskiej
- 6 - 7 zielonych papryk pádron lub 1 zielona duża
- 3 - 4 mandarynki
- 2 cebule dymki ze szczypiorem
- 3 - 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka miodu
- sól do smaku
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 4 - 5 łyżek oleju słonecznikowego
- kilka łyżek soku pomarańczowego
Cebulkę i szczypior posiekałam tak samo jak i natkę pietruszki.
Mandarynki obrałam i podzieliłam na cząstki, usuwając białe albedo.
Wszystkie składniki wymieszałam w misce.
Składniki na sos włożyłam do słoika, wymieszałam i polałam surówkę.
Odstawiłam na 15 minut aby smaki się wymieszały.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Port jachtowy w Kołobrzegu w styczniu |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.