czwartek, 23 marca 2017

Ryż z groszkiem, kurkami i krewetkami

Dziś będzie szybko, smacznie i pożywnie.
Taki wiosenny obiad na stole.
Teraz na początku wiosny lubię na talerzu kolory a jeśli do tego wypadnie jakieś święto domowe i można podać lampkę szampana to czemu nie?
Proponuję danie nie tylko na święto ale i na co dzień.
Ryż z groszkiem, kurkami i krewetkami.



                Składniki:
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 1 puszka groszku - 400 ml - miałam Bonduelle
  • 8 dużych krewetek argentyńskich surowych
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 250 g kurek - miałam mrożone
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka oleju do krewetek
  • 1 ząbek czosnku do krewetek
  • sól morska
  • pieprz 
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Zagotowałam bulion, wsypałam ryż i gotowałam około 15 minut.
Dodałam teraz do ryżu groszek odcedzony wcześniej, wymieszałam.
Kurki po rozmrożeniu podsmażyłam na oleju przez 8 minut, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
Dodałam do ryżu, wymieszałam.
Krewetki oczyściłam, umyłam, osuszyłam, czosnek posiekałam i podsmażyłam na oleju, potem na patelnię włożyłam krewetki i smażyłam około 3 - 4 minut aby krewetki były chrupiące a nie rozgotowane.
Podałam ryż z groszkiem i kurkami, krewetkami, posypane posiekaną kolendrą.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zebry - Zoo Safari Borysew

4 komentarze

  1. Wspaniałe danie, bardzo dorodne krewetki, widać że umiejętnie przygotowane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Zakupiłam wyjątkowo piękne okazy krewetek i dzięki temu smakowały wybornie.

      Usuń
  2. Nie wiem co to było za święto ale wyglądało na smaczne i pięknie podane:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger