Taki wiosenny obiad na stole.
Teraz na początku wiosny lubię na talerzu kolory a jeśli do tego wypadnie jakieś święto domowe i można podać lampkę szampana to czemu nie?
Proponuję danie nie tylko na święto ale i na co dzień.
Ryż z groszkiem, kurkami i krewetkami.
Składniki:
- 1 szklanka suchego ryżu
- 1 puszka groszku - 400 ml - miałam Bonduelle
- 8 dużych krewetek argentyńskich surowych
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 250 g kurek - miałam mrożone
- 2 szklanki bulionu
- 1 łyżka oleju do krewetek
- 1 ząbek czosnku do krewetek
- sól morska
- pieprz
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Zagotowałam bulion, wsypałam ryż i gotowałam około 15 minut.
Dodałam teraz do ryżu groszek odcedzony wcześniej, wymieszałam.
Kurki po rozmrożeniu podsmażyłam na oleju przez 8 minut, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
Dodałam do ryżu, wymieszałam.
Krewetki oczyściłam, umyłam, osuszyłam, czosnek posiekałam i podsmażyłam na oleju, potem na patelnię włożyłam krewetki i smażyłam około 3 - 4 minut aby krewetki były chrupiące a nie rozgotowane.
Podałam ryż z groszkiem i kurkami, krewetkami, posypane posiekaną kolendrą.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zebry - Zoo Safari Borysew |
4 komentarze
Wspaniałe danie, bardzo dorodne krewetki, widać że umiejętnie przygotowane :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Zakupiłam wyjątkowo piękne okazy krewetek i dzięki temu smakowały wybornie.
UsuńNie wiem co to było za święto ale wyglądało na smaczne i pięknie podane:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.