Kiwano czyli ogórek afrykański.
W naturze występuje w Afryce.
W niektórych krajach uprawiane jest jako warzywo.
Owoc ma smak podobny do kiwi, agrestu, melona czy ogórka.
Miąższ o orzeźwiającym smaku, wraz ze znajdującymi się w środku nasionami spożywa się na surowo.
Zapraszam zatem do wypróbowania owocu i wzbogacenie swoich doświadczeń kulinarnych i smakowych.
Pudding ryżowy z kiwano.
Składniki:
- 1 szklanka suchego ryżu
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 szklanki rodzynków
- 2 - 3 łyżki konfitury z brzoskwiń
- 1 owoc kiwano
Mleko wlałam do miski, wsypałam ryż, dodałam rodzynki i gotowałam około 25 minut aż ryż się całkowicie rozkleił.
Dodałam wówczas cukier waniliowy, dodałam konfiturę z brzoskwiń, wymieszałam.
Przełożyłam do miseczek.
Owoc kiwano przekroiłam wzdłuż i widelcem wydrążyłam miąższ wprost na pudding.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kanał Drzewny - Kołobrzeg |
2 komentarze
Bardzo to egzotyczne i na pewno smaczne:)Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJa wiem czy egzotyczne? kiwano może tak a reszta nasza polska. Pozdrawiam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.