Smaży się je błyskawicznie i warto zrobić taki szybki deser czy śniadanie.
A jak wpadną niespodziewani goście będą nimi zachwyceni, polecam do upieczenia.
Pączki - racuszki na jogurcie.
Składniki:
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 łyżki ksylitolu albo cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- olej do smażenia
- cukier puder do smażenia
Przygotowanie:
- Do miski wlałam jogurt, dodałam jajo, ksylitol, ekstrakt z wanilii, wymieszałam.
- Teraz dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszałam całość na gładką masę.
- W rondlu rozgrzałam olej - tak do 175 C - i dwoma łyżeczkami maczanymi w gorącym oleju nakładałam małe pączki.
- Jedną łyżeczką nabierałam masę a drugą zsuwałam do oleju.
- Smażyłam ze wszystkich stron aż pączki były rumiane.
- Osączałam je na ręczniku papierowym.
- Po wystygnięciu posypałam pączki cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Zachód słońca nad Wisłą |
4 komentarze
Uwielbiam !
OdpowiedzUsuńWitam w klubie i pozdrawiam.
UsuńMożna dodać biały cukier?
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak, tutaj pełna dowolność, cukier biały, trzcinowy, miód czy inne słodzidło. Pozdrawiam, udanych wypieków.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.