Najpierw składniki należy przygotować, np. szpinak dzień wcześniej a potem w 30 minut obiad na stole.
Łosoś podany z panierką kurkumową jest aromatyczny i soczysty.
Zachęcam do wypróbowania pomysłu.
Łosoś w kurkumowej panierce i ziemniaki ze szpinakiem.
Składniki:
- ok. 400 g filetu z łososia
- 3 - 4 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- olej do posmarowania filetu
- 800 g ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- sól niebieska Sierra Nevada
- 200 g szpinaku świeżego
- oliwa do smażenia
Bułkę tartą wymieszałam z kurkumą, solą i pieprzem i obtoczyłam w niej rybę, lekko dociskając panierkę.
Smażyłam z obu stron na złoty kolor zaczynając od strony skóry.
Szpinak umyłam, osuszyłam.
Na patelni rozgrzałam oliwę, dodałam 2 ząbki posiekanego czosnku, podsmażyłam a potem włożyłam na patelnię szpinak i smażyłam aż cała woda odparowała.
Ziemniaki obrałam, ugotowałam w osolonej wodzie, lekko zgniotłam tłuczkiem, dodając przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku.
Na koniec dodałam szpinak, sól Sierra Nevada do smaku i wymieszałam.
Podałam usmażoną rybę na ziemniakach ze szpinakiem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kołobrzeg w styczniu |
1 komentarze
Bardzo lubię ryby a szczególnie łososia:))wygląda pysznie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.