Kaiserschmarrn czyli omlet cesarski popularny w Austrii deser lub danie śniadaniowe.
Na śniadanie z jeżynami było znakomitym pomysłem, polecam i Wam bardzo gorąco.
Omlet cesarski - Kaiserschmarrn.
Składniki:
- 3 jaja
- 1/4 szklanki mąki pszennej T 650
- 1/4 szklanki mąki pszennej graham T 1850
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka masła
- cukier puder do posypania
- szczypta soli
- listki melisy do dekoracji
- 200 g jeżyn - miałam mrożone
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie omletu:
- Jeżyny po rozmrożeniu włożyłam do garnka, dodałam cukier i gotowałam 10 minut, pozostawiłam do przestudzenia.
- Żółtka ubiłam z cukrem, dodałam sól, mleko, mąkę i dokładnie wymieszałam.
- Ubiłam pianę z białek i delikatnie połączyłam ją z ciastem.
- Na patelni rozgrzałam masło i wlałam ciasto, wygładziłam powierzchnię i smażyłam na małym ogniu aż spód się delikatnie przyrumienił.
- Przewróciłam omlet na drugą stronę.
- Dwoma widelcami podzieliłam na małe kawałeczki i mieszałam aby się przyrumieniły.
- Przełożyłam usmażone kawałki na talerz i posypałam ugotowanymi jeżynami, posypałam cukrem pudrem i udekorowałam listkami melisy.
Przepis kuchni austriackiej.
"Podróże małe i duże"
Kołobrzeg - styczeń 2017 |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.