piątek, 3 marca 2017

Nalewka z liczi

Liczi zwane także śliwką chińską, owoc tropikalny.
Owoce mają sporo białka i witaminy C.
Dziś przedstawiam liczi w nalewce.
Nalewka ma ciekawy smak, lekko słodkawy i lekko kwaskowaty.
Dość szybko można ją spożywać, nie czekać pół roku.
Nalewka z liczi.


                   Składniki:
  • 550 g liczi obranych ze skórki ale z pestkami
  • 250 g cukru
  • 500 ml wódki 40 %

Obrałam ze skórki owoce liczi.
Owoce przełożyłam do słoja, zasypałam cukrem.
Odstawiłam słój na 3 dni, codziennie potrząsając słojem aby cukier się rozpuścił.
Owoce po 3 dniach bardzo się skurczą. 
Odcedziłam owoce od nalewki.
Nalewkę wlałam do słoja i wymieszałam z wódką.
Odstawiłam nalewkę na miesiąc, potem przefiltrowałam i nalewka gotowa.
Na zdrowie!
Przepis autorski.
                                "Podróże małe i duże"
Dom kupiecki - Kołobrzeg

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger