Owoce mają sporo białka i witaminy C.
Dziś przedstawiam liczi w nalewce.
Nalewka ma ciekawy smak, lekko słodkawy i lekko kwaskowaty.
Dość szybko można ją spożywać, nie czekać pół roku.
Nalewka z liczi.
Składniki:
- 550 g liczi obranych ze skórki ale z pestkami
- 250 g cukru
- 500 ml wódki 40 %
Obrałam ze skórki owoce liczi.
Owoce przełożyłam do słoja, zasypałam cukrem.
Odstawiłam słój na 3 dni, codziennie potrząsając słojem aby cukier się rozpuścił.
Owoce po 3 dniach bardzo się skurczą.
Odcedziłam owoce od nalewki.
Nalewkę wlałam do słoja i wymieszałam z wódką.
Odstawiłam nalewkę na miesiąc, potem przefiltrowałam i nalewka gotowa.
Na zdrowie!
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dom kupiecki - Kołobrzeg |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.