Klasyczne lobio robione jest z całych, niepopękanych ziaren, chociaż bywają i takie warianty tej potrawy, w których ugotowaną fasole należy rozgnieść.
Lobio to również dania z fasolki szparagowej.
Fasolę można łączyć z przeróżnymi warzywami i mięsem.
Lobio jest sycące, dość pikantne i aromatyczne, z wyczuwalną nutą czosnku i orzechów, czyli składników, które bardzo często pojawiają się w gruzińskich potrawach.
Gulasz z fasoli - Lobio.
Składniki:
- 2 szklanki czerwonej fasoli suchej
- 2 czerwone papryki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 4 - 5 listków mięty
- 2 łyżki orzechów arachidowych
- olej do smażenia
- sól morska
- czarny pieprz
- kiełki fasoli
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 6 łyżek posiekanej kolendry
- 1,5 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka soli
- Fasolę namoczyłam dzień wcześniej w zimnej wodzie na całą noc.
- Rano odcedziłam ją, przepłukałam i zalałam nową wodą, gotowałam w lekko słonej do miękkości.
- Ugotowaną fasolę odcedziłam a wodę zachowałam.
- Wszystkie składniki pasty kolendrowej utarłam na grudkowatą masę w moździerzu.
- W garnku rozgrzałam kilka łyżek oleju, zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, dodałam pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone pomidory.
- Dusiłam wszystko na małym ogniu 10 minut.
- Potem dodałam fasolę i pastę kolendrową, wlałam 1/2 szklanki wody z gotowania fasoli i dokładnie wymieszałam.
- Podgrzałam, doprawiłam do smaku solą i czarnym pieprzem a na koniec wsypałam posiekane orzechy i wymieszałam.
- Udekorowałam posiekaną miętą i kiełkami.
Przepis kuchni gruzińskiej.
"Podróże małe i duże"
Po "cofce" w porcie Kołobrzeg |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.