Smakują obłędnie a dodatek guacamole - mojego ulubionego sosu nadaje im jedyny i niepowtarzalny smak.
Zachęcam nie tylko wegan i wegetarian do próbowania ale i mięsożerców, zobaczycie jaki można super obiad zrobić bez mięsa.
Polecam gorąco.
Kotlety z cukinii z miętowym guacamole.
Składniki:
- 1000 g cukinii
- 1 łyżka soli
- 1/4 - 1/2 szklanki mąki pszennej lub ryżowej - dałam ryżową
- 1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
- 2 łyżki kaparów
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- spora ilość soli
- spora ilość czarnego pieprzu
- olej do smażenia
- 2 dojrzałe awokado
- 2 szalotki lub 1/2 białej cebuli - dałam szalotkę
- kilka gałązek kolendry
- kilka gałązek mięty
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól
- czarny pieprz
Przygotowanie dania:
- Cukinię wraz ze skórką starłam na tarce o grubych oczkach, posypałam łyżką soli i zostawiłam na sicie aby sok ociekał.
- Po 30 minutach odcisnęłam resztę wody z cukinii i przełożyłam ją do miski.
- Zioła, kapary i czosnek drobno posiekałam i dołożyłam do cukinii wraz z pozostałymi składnikami.
- Wyrobiłam masę rękoma bardzo dokładnie.
- Wilgotnymi dłońmi formowałam kotlety i smażyłam je z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
- Osączałam kotlety na ręczniku papierowym.
- Z awokado wyjęłam pestki a potem łyżeczka miąższ, rozgniotłam go widelcem.
- Dodałam sok z cytryny, posiekaną szalotkę, zioła i wymieszałam całość ugniatając widelcem.
- Podałam gorące kotlety z guacamole.
Smacznego.
Przepis Marta Dymek
"Podróże małe i duże"
Kołobrzeg woj. zachodniopomorskie |
2 komentarze
Brzmi bardzo niezwykle i pięknie wygląda:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńI jest bardzo smaczne, polecam. Pozdrawiam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.