środa, 1 marca 2017

Fasolka z chorizo i salami z dzika

Danie kuchni hiszpańskiej, aromatyczne i bardzo smakowite.
Jeśli jesteś smakoszem chorizo tak jak my to polecam danie bardzo gorąco.
Fasolka tak podana jest aromatyczna i doskonale zaspokoi apetyt po ciężkim, zapracowanym dniu, spróbujcie koniecznie.
Fasolka z chorizo i salami z dzika.


               Składniki:
  • 80 g salami z dodatkiem mięsa dzika
  • 150 g cienkiej kiełbasy chorizo z wieprzowiny iberyjskiej
  • 2 duże cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych z ziołami - 400 ml
  • 1 łyżka smalcu z gęsi
  • 320 g ugotowanej białej fasoli 
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • garść posiekanej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1/2 szklanki bulionu z ośmiornicy 

Salami i chorizo pokroiłam w plastry, cebulę obrałam i pokroiłam w ćwierćplasterki.
Na patelni rozpuściłam smalec i podsmażyłam na nim najpierw kiełbasy a potem dodałam cebulę i smażyłam jeszcze 5 minut.
Wlałam na patelnię pomidory i rosół z ośmiornicy, cukier, fasolę i gotowałam jakieś 15 minut pod przykryciem.
Potem doprawiłam do smaku solą, pieprzem, wsypałam cząber oraz paprykę wędzoną.
Na miseczkach posypałam posiekaną bazylią.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Plaża w Kołobrzegu - styczeń 2017

2 komentarze

  1. Kolejne smakowitości u Ciebie:)))nie zawsze komentuje ale jestem na bieżąco z Twoim gotowaniem:)Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger