Jeśli jesteś smakoszem chorizo tak jak my to polecam danie bardzo gorąco.
Fasolka tak podana jest aromatyczna i doskonale zaspokoi apetyt po ciężkim, zapracowanym dniu, spróbujcie koniecznie.
Fasolka z chorizo i salami z dzika.
Składniki:
- 80 g salami z dodatkiem mięsa dzika
- 150 g cienkiej kiełbasy chorizo z wieprzowiny iberyjskiej
- 2 duże cebule
- 1 puszka pomidorów krojonych z ziołami - 400 ml
- 1 łyżka smalcu z gęsi
- 320 g ugotowanej białej fasoli
- szczypta cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- garść posiekanej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1/2 szklanki bulionu z ośmiornicy
Salami i chorizo pokroiłam w plastry, cebulę obrałam i pokroiłam w ćwierćplasterki.
Na patelni rozpuściłam smalec i podsmażyłam na nim najpierw kiełbasy a potem dodałam cebulę i smażyłam jeszcze 5 minut.
Wlałam na patelnię pomidory i rosół z ośmiornicy, cukier, fasolę i gotowałam jakieś 15 minut pod przykryciem.
Potem doprawiłam do smaku solą, pieprzem, wsypałam cząber oraz paprykę wędzoną.
Na miseczkach posypałam posiekaną bazylią.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Plaża w Kołobrzegu - styczeń 2017 |
2 komentarze
Kolejne smakowitości u Ciebie:)))nie zawsze komentuje ale jestem na bieżąco z Twoim gotowaniem:)Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu, miło mi.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.