Idealne też są samodzielne tylko z masłem lub sosem jogurtowym.
Do klusek użyłam pure z dyni, dynię świeżą wystarczy rozgotować pod przykryciem i zmiksować.
Kluski są puszyste i smakują wybornie.
Trochę koloru na talerzu na początku wiosny dobrze robi każdemu.
Dyniowe kluski kładzione.
Składniki:
- 700 g pure z dyni
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- 2 łyżki śmietany
- szczypta soli
- opcjonalnie woda
Ciasto musi być dość gęste ale jednak lejące.
Jak będzie za gęste kluski będą twarde więc należy dodać troszeczkę wody.
Jeśli będzie za rzadkie wystarczy dodać odrobinę mąki.
Zagotowałam w garnku wodę, osoliłam ją.
Łyżką maczaną we wrzącej wodzie nabierałam ciasto i drugą łyżką zsuwałam je do wody.
Gotowałam kluski 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Gajówka Osadnik |
2 komentarze
Aż dziw bierze ile z dyni można przyrządzić potraw:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńTe kluski są wyjątkowo puszyste i delikatne, wypróbuj koniecznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.