A tak poważnie ciasto jest grube bo takie lubię, chrzan "daje" po nozdrzach a buraki przypieczone są słodkie i chrupiące.
Polecam, popróbujcie sami.
Buraczana pizza z chrzanem.
Składniki: porcja na dużą blachę piekarnika
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 260 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 15 g świeżych drożdży
- 1 średni upieczony burak
- 3 łyżki chrzanu
- 5 dużych plastrów sera morskiego
- 200 g sera Brie de Meaux
- 1 łyżeczka przyprawy toskańskiej
Mąkę, cukier, sól wsypałam do miski, wkruszyłam drożdże, dodałam olej i wodę i wyrobiłam elastyczne ciasto.
Ciasto wyrasta pod przykryciem około godziny, ja natomiast ponieważ nie miałam czasu czekać ciasto zarobiłam dzień wcześniej i wstawiłam przykryte do lodówki.
Dzień wcześniej również upiekłam buraka a piekłam go zawiniętego w folię aluminiową przez 45 minut w temperaturze 180 C.
Tak oto dnia następnego jak wróciłam z pracy wyjęłam wyrośnięte ciasto z lodówki, rozciągnęłam je na blaszce, posmarowałam startym chrzanem.
Teraz ułożyłam plastry sera morskiego a na nim pokrojone w cienkie plastry buraczki.
Na buraczkach wylądowały plastry sera brie a po wierzchu posypałam pizzę przyprawą toskańską.
Piekarnik nagrzałam do 180 C z termoobiegiem i piekłam pizzę przez 20 minut.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Zimowa plaża |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.