Dodałam także serek homogenizowany naturalny, który podkręca smak.
Jest delikatny, smakowity i doskonały do kawy czy herbaty.
Zachęcam do upieczenia.
Wszystkim Paniom wszystkiego najlepszego.
Budyniowy sernik z jogurtów greckich.
Spód ciasta:
- 250 g mąki pszennej tortowej - dałam Młynomag
- 125 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
Masa serowo - jogurtowa:
Smacznego.
Źródło.
- 700 g jogurtu greckiego
- 600 g serka homogenizowanego naturalnego
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki ksylitolu lub innego słodzika, cukru
- 2 łyżki miodu
- 3 budynie śmietankowe - proszek po 40 g
- 6 białek
- 4 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
Przygotowanie sernika:
- Wsypałam mąkę do miski, dodałam cukier puder, miękkie masło oraz żółtka i zrobiłam szybko ciasto kruche, zawinęłam kulę ciasta w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki na 15 minut.
- Potem wyłożyłam dno tortownicy papierem do pieczenia i rozłożyłam na nim ciasto.
- Ciasto nakłułam widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
- Wyjęłam, przestudziłam.
- Żółtka zmiksowałam z ksylitolem - można dodać zwykły cukier - cukrem waniliowym i miodem na puszystą masę.
- Następnie dodałam do jajek jogurt, serek, budynie w proszku, olej i skórkę pomarańczową, zmiksowałam.
- Białka ubiłam na sztywną pianę i delikatnie połączyłam z masą serową.
- Z całej masy odlałam 1/3 i dodałam do niej kakao, wymieszałam.
- Masę jasną wylałam na podpieczony spód a masę ciemną wylałam na masę jasną cienkim strumieniem.
- Piekłam sernik w temperaturze 190 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
- Studziłam sernik w piekarniku przy wyłączonych grzałkach i uchylonych drzwiczkach.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Zima gdzieś na Kujawach |
2 komentarze
Wow, wygląda obłędzie:) Na pewno wypróbuję!:) Marlena
OdpowiedzUsuńNapisz Marleno jak Wam smakowało? Pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.