piątek, 3 marca 2017

Bogracz z jelenia

Bogracz węg. bogrács – rodzaj kociołka, który służy do przyrządzania potraw nad ogniskiem. 
Często mianem bogracz nazywa się również zupę gulaszową, która jest w nim przygotowywana.
Dziś przepis na moją wersję bogracza z mięsem jelenia.
Danie jest znakomite, delikatne mięso i wyrazistość warzyw, polecam.
Bogracz z jelenia.


                 Składniki:
  • 400 g mięsa na gulasz z jelenia
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • olej do smażenia
  • 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • 2 duże bataty
  • 3 ziemniaki białe
  • 2 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 4 - 5 ogórków kiszonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki keczupu pikantnego
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Paprykę pokroiłam na kawałki, a ogórki kiszone w plasterki, ziemniaki obrałam i pokroiłam w dużą kostkę.
Mięso z jelenia zalałam winem i wstawiłam do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień osączyłam mięso z wina, osuszyłam, obtoczyłam w mące i podsmażyłam na rozgrzanym oleju aż stało się brązowe.
Doprawiłam mięso solą, pieprzem i ostrą papryką.
Teraz wlałam wodę, tyle aby przykryła mięso, dodałam pokrojone ziemniaki.
Garnek nakryłam pokrywą i dusiłam mięso na małym ogniu przez godzinę.
Po tym czasie dodałam do garnka paprykę, ogórki, trochę wina z marynaty, koncentrat pomidorowy i keczup i gotowałam jeszcze około 20 minut.
Podałam z pieczywem ale można podać z kaszą, kluskami, czym lubicie. 
Smacznego.
Przepis kuchni węgierskiej wg mojego pomysłu.
"Podróże małe i duże"
Zima nad morzem

4 komentarze

  1. Pyszne danie:))))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jelenia raz w życiu jadłam, kiedy to rodzina świeże mięso otrzymała od zaprzyjaźnionego myśliwego. Boję się kupować jelenia sklepowego, hermetycznie pakowanego - a nóż widelec nie dosięgnie zasmakowanego kiedyś ideału?

    Jeśli miałaś mięsko sklepowe - przekonaj mnie proszę do niego, bo bym z wielką chęcią odświeżyła sobie smak z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak miałam mięso sklepowe i powiem Ci szczerze że nie masz czego się obawiać, jest bardzo dobrej jakości i warto je przygotować. Dobrze zrobione smakuje wybornie.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger