sobota, 4 lutego 2017

Włoska tarta dyniowa - Torta di zucca

Torta di zucca - włoska tarta dyniowa może być pieczona bez ciasta a wtedy dodaje się do niej mąkę i włoskie ciasteczka amaretti ale równie dobrze może być pieczona na spodzie kruchym albo francuskim.
Ja piekłam na cieście francuskim, wyszła znakomicie z kremowym wnętrzem.
Polecam nieskomplikowaną a jakże pyszną tartę.
Włoska tarta dyniowa - Torta do zucca.



             Składniki: forma 22 cm
  • 500 g miąższu dyni
  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru lub tak jak ja 60 g ksylitolu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki stopionego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki startego świeżego korzenia imbiru
  • szczypta soli
  • 350 g ciasta francuskiego

Dynię obrałam i pokroiłam w małą kostkę, włożyłam do garnka, zalałam mlekiem i gotowałam do miękkości około 15 minut.
Ugotowaną dynię odcisnęłam z nadmiaru mleka i rozgniotłam widelcem.
Pozostawiłam dynię do całkowitego wystygnięcia.
Żółtka utarłam z ksylitolem do białości, dodałam stopione masło, cynamon, imbir oraz dynię i dokładnie wymieszałam.
Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Białka wymieszałam z masą dyniową.
Ciasto rozwałkowałam tak aby 3/4 było na spód i boki a 1/4 na wzór na górę.
Góra powinna być także zakryta ale ja nie miałam tyle ciasta i też wyszło ok.
I tak spód i boki tortownicy wyłożyłam ciastem.
Wylałam na nie masę dyniową i na wierzchu z reszty ciasta porobiłam wzory.
Piekłam tartę w piekarniku nagrzanym do180 C z opcją grzania góra/dół przez 55 minut.
Wierzch tarty musi być dobrze rumiany.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Za chmurami - słońce czy księżyc?

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger