Ja piekłam na cieście francuskim, wyszła znakomicie z kremowym wnętrzem.
Polecam nieskomplikowaną a jakże pyszną tartę.
Włoska tarta dyniowa - Torta do zucca.
Składniki: forma 22 cm
- 500 g miąższu dyni
- 500 ml mleka
- 100 g cukru lub tak jak ja 60 g ksylitolu
- 3 jajka
- 3 łyżki stopionego masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki startego świeżego korzenia imbiru
- szczypta soli
- 350 g ciasta francuskiego
Dynię obrałam i pokroiłam w małą kostkę, włożyłam do garnka, zalałam mlekiem i gotowałam do miękkości około 15 minut.
Ugotowaną dynię odcisnęłam z nadmiaru mleka i rozgniotłam widelcem.
Pozostawiłam dynię do całkowitego wystygnięcia.
Żółtka utarłam z ksylitolem do białości, dodałam stopione masło, cynamon, imbir oraz dynię i dokładnie wymieszałam.
Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Białka wymieszałam z masą dyniową.
Ciasto rozwałkowałam tak aby 3/4 było na spód i boki a 1/4 na wzór na górę.
Góra powinna być także zakryta ale ja nie miałam tyle ciasta i też wyszło ok.
I tak spód i boki tortownicy wyłożyłam ciastem.
Wylałam na nie masę dyniową i na wierzchu z reszty ciasta porobiłam wzory.
Piekłam tartę w piekarniku nagrzanym do180 C z opcją grzania góra/dół przez 55 minut.
Wierzch tarty musi być dobrze rumiany.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Za chmurami - słońce czy księżyc? |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.