piątek, 17 lutego 2017

Wątróbka cielęca smażona z cebulką i kaki

Wątróbka cielęca to jedna z moich ulubionych.
Po usmażeniu jest jędrna, pachnąca i znakomicie smakuje.
Tym razem usmażyłam ją z cebulką i owocem kaki.
Wyszła bardzo smakowita i z przyjemnością zajadaliśmy, polecam.
Wątróbka  cielęca smażona z cebulką i kaki.


                  Składniki:
  • 300 g wątróbki cielęcej
  • 1 duża cebula
  • 1 średni owoc kaki
  • sól różowa himalajska
  • świeżo mielony pieprz 
  • 2 łyżki masła klarowanego 
  • mąka do obtoczenia wątróbki 
Wątrobę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w mniejsze kawałki. 
Kaki pokroiłam w plastry, a cebulę obrałam i pokroiłam w ćwierć plasterki.
Na patelni rozgrzałam masło, obtoczyłam wątróbkę w mące i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Zdjęłam wątróbkę z patelni a na patelnię włożyłam cebulkę, chwilę smażyłam a potem dodałam plastry kaki i ponownie na patelni wylądowała wątróbka.
Wszystko posoliłam i oprószyłam pieprzem.
Dusiłam pod przykryciem około 8 minut, w połowie duszenia przewróciłam  wątróbkę na drugą stronę.
Podałam  wątróbkę z ziemniakami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dary lasu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger