Ta surówka która dziś przedstawiam powstała pod wpływem chwili a rezultat znakomity.
Polecam gorąco.
Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i ogórka.
Składniki:
- 1/2 główki średniej kapusty pekińskiej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 czerwona papryka ramiro
- 1 nieduży ogórek zielony
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki oleju z winogron
- sól niebieska perska do smaku
- pieprz świeżo mielony
Kapustę pekińską pokroiłam w cieniutkie paseczki.
Paprykę, ogórka wraz ze skórką i czerwoną cebulę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
Całość polałam olejem z winogron, sokiem z cytryny, posoliłam i oprószyłam pieprzem i wymieszałam.
Dodałam posiekaną natkę pietruszki.
Odstawiłam surówkę na 15 minut aby smaki się przegryzły.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Listopadowy zachód słońca |
7 komentarze
już same kolory zachęcają do spróbowania
OdpowiedzUsuńTak i o to chodzi, zimą mamy zmęczone oczy bielą więc kolory wskazane.
UsuńOj tak teraz zdecydowanie jest czas na takie surówki :) Muszę popełnić podobną ;)
OdpowiedzUsuńTak Aniu, koniecznie, wzmocni i nada energii.
UsuńPrzepysznie się prezentuje twoja surówka. A ja uwielbiam surówki i do twojej inspiracji kulinarnej dodałam pomidorki koktajlowe, a zimą wyjątkowo zamiast ogórka zielonego ogórki kiszone mogą być też kwaszone i efekt również zadowalający.
OdpowiedzUsuńSurówki to bogactwo smaków i aromatów i wariacje jak najbardziej wskazane.
UsuńPolecam Betty gorąco.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.