środa, 8 lutego 2017

Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i ogórka

Surówki to super sprawa nie tylko do obiadu ale i na śniadanie, wzbogacą nasze menu o witaminy i mikroelementy więc warto je zajadać do każdego posiłku.
Ta surówka która dziś przedstawiam powstała pod wpływem chwili a rezultat znakomity.
Polecam gorąco. 
Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i ogórka.


            Składniki:
  • 1/2 główki średniej kapusty pekińskiej 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka ramiro
  • 1 nieduży ogórek zielony
  • 2 - 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju z winogron
  • sól niebieska perska do smaku
  • pieprz świeżo mielony
Najpierw umyłam i osuszyłam warzywa.
Kapustę pekińską pokroiłam w cieniutkie paseczki.
Paprykę, ogórka wraz ze skórką  i czerwoną cebulę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
Całość polałam  olejem z winogron, sokiem z cytryny, posoliłam i oprószyłam pieprzem i wymieszałam.
Dodałam posiekaną natkę pietruszki.
Odstawiłam surówkę na 15 minut aby smaki się przegryzły.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Listopadowy zachód słońca

7 komentarze

  1. już same kolory zachęcają do spróbowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak i o to chodzi, zimą mamy zmęczone oczy bielą więc kolory wskazane.

      Usuń
  2. Oj tak teraz zdecydowanie jest czas na takie surówki :) Muszę popełnić podobną ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepysznie się prezentuje twoja surówka. A ja uwielbiam surówki i do twojej inspiracji kulinarnej dodałam pomidorki koktajlowe, a zimą wyjątkowo zamiast ogórka zielonego ogórki kiszone mogą być też kwaszone i efekt również zadowalający.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surówki to bogactwo smaków i aromatów i wariacje jak najbardziej wskazane.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger