niedziela, 26 lutego 2017

Surówka z kapusty pekińskiej, białej rzodkwi, oliwek i suszonych pomidorów

Już niedługo wiosna, no bliżej niż dalej i zapotrzebowanie na witaminy naszego organizmu jest ogromne po zimowym poście.
Dziś proponuje surówkę pyszną i wartościową. 
Ja zajadam ją do obiadu, śniadania czy kolacji a Wy? jaką surówkę zajadacie najchętniej?
Surówka z kapusty pekińskiej, białej rzodkwi, oliwek i suszonych pomidorów.

           
                  Składniki:
  • 1/2 niedużej kapusty pekińskiej
  • 1 papryka pomarańczowa
  • 1/2 korzenia białej rzodkwi
  • 1/2 szklanki zielonych oliwek nadziewanych cytryną
  • sok z 1/2 cytryny
  • 10 suszonych pomidorów
  • 1łyżka posiekanego szczypiorku 
  • 1 łyża posiekanego koperku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól morska do smaku
  • 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka ziół toskańskich

Kapustę pekińską pokroiłam w paseczki, białą rzodkiew starłam na tarce o grubych oczkach.
Paprykę obrałam i pokroiłam w paseczki, oliwki pokroiłam w plasterki.
Zioła posiekałam a pomidory pokroiłam w paseczki.
Do słoika wlałam oliwę z oliwek, dodałam zioła toskańskie, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, odrobinę soli i wymieszałam..
Polałam sosem składniki sałatki, wymieszałam i pozostawiłam do zmacerowania na 15 minut. 
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jesienny las

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger