Dziś proponuje surówkę pyszną i wartościową.
Ja zajadam ją do obiadu, śniadania czy kolacji a Wy? jaką surówkę zajadacie najchętniej?
Surówka z kapusty pekińskiej, białej rzodkwi, oliwek i suszonych pomidorów.
Składniki:
- 1/2 niedużej kapusty pekińskiej
- 1 papryka pomarańczowa
- 1/2 korzenia białej rzodkwi
- 1/2 szklanki zielonych oliwek nadziewanych cytryną
- sok z 1/2 cytryny
- 10 suszonych pomidorów
- 1łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyża posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- sól morska do smaku
- 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka ziół toskańskich
Kapustę pekińską pokroiłam w paseczki, białą rzodkiew starłam na tarce o grubych oczkach.
Paprykę obrałam i pokroiłam w paseczki, oliwki pokroiłam w plasterki.
Zioła posiekałam a pomidory pokroiłam w paseczki.
Do słoika wlałam oliwę z oliwek, dodałam zioła toskańskie, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, odrobinę soli i wymieszałam..
Polałam sosem składniki sałatki, wymieszałam i pozostawiłam do zmacerowania na 15 minut.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Jesienny las |
2 komentarze
Pychotka!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
To prawda jest pyszna, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.