Tym razem rzepa wylądowała w surówce z ulubioną pekińską kapustą.
Robi się ją błyskawicznie a smakuje wybornie.
Ja uwielbiam smak rzepy, z jogurtem czy ze śmietaną jest obłędna, polecam.
Surówka z czarnej rzepy z jabłkiem i kapusta pekińską.
Składniki:
- 1/2 bulwy czarnej rzepy
- 3 ogórki korniszony
- 1 jabłko
- 4 duże liście kapusty pekińskiej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki gazowanej wody mineralnej
- 1,5 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- świeżo mielony czarny pieprz
Kapustę pekińską drobno pokroiłam.
Wszystko razem wymieszałam.
Wszystkie składniki na dressing przełożyłam do słoika, wymieszałam i polałam sosem surówkę, wymieszałam.
Posypałam surówkę posiekaną natką.
Wybornie smakuje schłodzona.
Smacznego.
Przepis gdzieś z sieci.
"Podróże małe i duże"
Panowie idą na łowy - Bażant |
2 komentarze
Chętnie zrobiłabym taką surówkę, ale...Czym można zastąpić syrop klonowy? Nigdy go nie używałam. Beata
OdpowiedzUsuńMożesz zastąpić miodem a syrop klonowy warto mieć i korzystać bo to zdrowy cukier o niskim indeksie glikemicznym.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.