Jeszcze do niedawna nie jadłam surowego kalafiora i brokuła a teraz zajadam ze smakiem i są przepyszne a do tego zdrowsze bo witaminy nie pozostają w wodzie z gotowania.
Popróbujcie i Wy jeśli surowy brokuł był Wam obcy.
Surówka jest obłędna w smaku i sycąca więc wystarczy niedużo aby napełnić brzuch, ale ja zjadam zawsze za dużo tej surówki bo jest po prostu pyszna.
Surówka z brokuła, ciecierzycy i pomidora.
Składniki:
- 1/2 brokuła
- 200 g ugotowanej ciecierzycy - miałam z puszki Bonduelle
- 2 cebule dymki ze szczypiorem
- 2 pomidory
- 15 małych korniszonów
- sól niebieska perska lub inna
- pieprz świeżo mielony
- 100 ml soku jabłko - gruszka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka kremu balsamicznego białego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Na tarce starłam również pomidory, dodałam do brokuła.
Dymkę wraz ze szczypiorem posiekałam a ogóreczki pokroiłam w plasterki.
Wymieszałam wszystkie składniki, dodałam ciecierzycę, sól, pieprz, sok jabłkowo - gruszkowy, oliwę, krem balsamiczny i cayenne i wymieszałam.
Odstawiłam na godzinę aby brokuł zmiękł a sałatka przegryzła się.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Stawy Konstantynów Łódzki |
5 komentarze
brokuła polecam również w wersji z fetą i prażonymi płatkami migdałów.
OdpowiedzUsuńJest taka sałatka na blogu Julio, pozdrawiam.
UsuńTam jednak jest brokuł gotowany a surowy to zupełnie inna bajka.
UsuńWygląda rewelacyjnie! I pewnie tak smakuje!
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak, polecam i zachęcam do zrobienia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.