piątek, 3 lutego 2017

Surówka z brokuła, ciecierzycy i pomidora

Pysznych surówek nigdy dość na naszym stole a jak jest u Was?
Jeszcze do niedawna nie jadłam surowego kalafiora i brokuła a teraz zajadam ze smakiem i są przepyszne a do tego zdrowsze bo witaminy nie pozostają w wodzie z gotowania.
Popróbujcie i Wy jeśli surowy brokuł był Wam obcy.
Surówka jest obłędna w smaku i sycąca więc wystarczy niedużo aby napełnić brzuch, ale ja zjadam zawsze za dużo tej surówki bo jest po prostu pyszna.
Surówka z brokuła, ciecierzycy i pomidora.


               Składniki:
  • 1/2 brokuła
  • 200 g ugotowanej ciecierzycy - miałam z puszki Bonduelle
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • 2 pomidory
  • 15 małych korniszonów
  • sól niebieska perska lub inna
  • pieprz świeżo mielony 
  • 100 ml soku jabłko - gruszka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka kremu balsamicznego białego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
Brokuła, różyczki i głąb starłam na tarce o małych otworach.
Na tarce starłam również pomidory, dodałam do brokuła.
Dymkę wraz ze szczypiorem posiekałam a ogóreczki pokroiłam w plasterki. 
Wymieszałam wszystkie składniki, dodałam ciecierzycę, sól, pieprz, sok jabłkowo - gruszkowy, oliwę, krem balsamiczny i cayenne i wymieszałam.
Odstawiłam na godzinę aby brokuł zmiękł a sałatka przegryzła się.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Stawy Konstantynów Łódzki

5 komentarze

  1. brokuła polecam również w wersji z fetą i prażonymi płatkami migdałów.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie! I pewnie tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger