Smakują podobnie jak nasze białe czy żółte, mają zwarty miąższ i fajnie się kroją.
Gotowałam je osobno bo inaczej zabarwiłyby wszystko co w garnku byłoby oprócz nich.
Czerwone ziemniaki to moje odkrycie, zakupiłam je u pana na ryneczku i zakochałam się w nich, mają zwarty miąższ, idealny do sałatek i są przepyszne a ich nazwa to red fantasy.
Jeśli komuś uda się je nabyć to polecam a do tej sałatki można użyć innych Waszych ulubionych.
Śródziemnomorska sałatka z fioletowych i czerwonych ziemniaków z ośmiornicą.
Składniki:
- 1 ośmiornica ok. 1 kg
- 1 litr wody
- 1 papryczka chili
- 3 listki laurowe
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml wytrawnego białego wina
- 500 g truflowych ziemniaków fioletowych
- 500 g czerwonych ziemniaków red fantasy
- 1 pęczek koperku
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 4 - 5 łyżek oliwy
- wędzona czerwona papryka do posypania
- sól morska
Najpierw ugotowałam ośmiornicę czyli rozmroziłam i umyłam ją.
Do garnka wlałam wodę, dodałam całą papryczkę, całą cebulę tylko wcześniej obraną i czosnek a także listki laurowe i wino.
Do wody włożyłam ośmiornicę i gotowałam bez przykrycia 50 minut a w połowie czasu gotowania przekręciłam ją na drugą stronę.
Ugotowaną ośmiornicę wyjęłam na deskę, chwilę poczekałam aż przestygnie i pokroiłam na kawałki.
Ziemniaki każde oddzielnie ugotowałam w mundurkach w osolonej wodzie, przestudziłam i obrałam, pokroiłam na kawałki.
Na talerzu ułożyłam ziemniaki, kawałki ośmiornicy, posypałam posiekanym koperkiem, posiekaną dymką wraz ze szczypiorem, posoliłam, polałam oliwą i na koniec posypałam wędzoną papryką.
Smacznego.
Przepis kuchni śródziemnomorskiej autorski.
"Podróże małe i duże"
Poleciały jesienią w cieplejsze kraje |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.