piątek, 24 lutego 2017

Sałatka z komosy ryżowej, paluszków krabowych i papryki

Wiele osób myśli że komosa ryżowa to kasza, niestety nie.
Komosa ryżowa to oczyszczone nasiona rośliny zwanej właśnie komosą ryżową.
Komosa ryżowa pochodzi z tej samej rodziny co nasionka amarantusa.
Nasionka komosy mają bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i sporo białka oraz dużo witamin, warto ją zajadać.
Polecam wersję z paluszkami krabowymi, jest pyszna.
Po wczorajszym tłustym czwartku będzie znakomita.
Sałatka z komosy ryżowej, paluszków krabowych i papryki. 


                Składniki:
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej suchej
  • 3/4 szklanki wody 
  • 1 łyżeczka oliwy
  • szczypta soli morskiej
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 8 paluszków surimi o smaku krabowym
  • 1 duży ogórek konserwowy
  • 3 dymki ze szczypiorem
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 pełna łyżka sosu ostrygowego
Do wrzącej wody włożyłam nasionka komosy, dodałam do wody również oliwę i sól i gotowałam 30 minut aż komosa stała się miękka, wystudziłam.
Paprykę i ogórka pokroiłam w kostkę a paluszki surimi w plasterki.
Posiekałam dymkę razem ze szczypiorem.
Wymieszałam wszystkie składniki ze świeżo zmielonym pieprzem i sosem ostrygowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                "Podróże małe i duże"
Deszcz

4 komentarze

  1. Świetny przepis, wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a gdzie można kupić sos ostrygowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdym markecie, Kaufland, Tesco, Careoffur, Piotr i Paweł, Alma a także z Kuchniach świata. W Biedronce też czasami bywa.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger