Komosa ryżowa to oczyszczone nasiona rośliny zwanej właśnie komosą ryżową.
Komosa ryżowa pochodzi z tej samej rodziny co nasionka amarantusa.
Nasionka komosy mają bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i sporo białka oraz dużo witamin, warto ją zajadać.
Polecam wersję z paluszkami krabowymi, jest pyszna.
Po wczorajszym tłustym czwartku będzie znakomita.
Sałatka z komosy ryżowej, paluszków krabowych i papryki.
Składniki:
- 1/2 szklanki komosy ryżowej suchej
- 3/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka oliwy
- szczypta soli morskiej
- 1/4 czerwonej papryki
- 8 paluszków surimi o smaku krabowym
- 1 duży ogórek konserwowy
- 3 dymki ze szczypiorem
- pieprz świeżo mielony
- 1 pełna łyżka sosu ostrygowego
Paprykę i ogórka pokroiłam w kostkę a paluszki surimi w plasterki.
Posiekałam dymkę razem ze szczypiorem.
Wymieszałam wszystkie składniki ze świeżo zmielonym pieprzem i sosem ostrygowym.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Deszcz |
4 komentarze
Świetny przepis, wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania.
Usuńa gdzie można kupić sos ostrygowy?
OdpowiedzUsuńW każdym markecie, Kaufland, Tesco, Careoffur, Piotr i Paweł, Alma a także z Kuchniach świata. W Biedronce też czasami bywa.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.