Ryba po grecku, nie ma nic wspólnego z Grecją a czemu tak ją nazwano nie wiem ale może Wy wiecie?
Ryba jest przepyszna z warzywami i ja ją uwielbiam, polecam i Wam.
Ryba po grecku gości także na moim stole świątecznym.
Ryba po grecku.
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 por
- 4 - 5 marchewek
- 3 - 4 pietruszki
- kawałek korzenia selera
- 2 liście laurowe
- 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- oliwa do smażenia
- 600 -700 g białej ryby - ja miałam mirunę
- mąka do panierowania ryby
- olej do smażenia ryby
Resztę warzyw umyłam, obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam na niej cebulę, czosnek i pora jakieś 2 minuty, potem dodałam resztę startych warzyw i smażyłam chwilę mieszając.
Dodałam teraz listek laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i sól do smaku.
Przykryłam patelnię pokrywą i dusiłam na średnim ogniu aż warzywa puściły sok a potem zmiękły.
Teraz dodałam koncentrat pomidorowy i dusiłam jeszcze chwilę, doprawiłam solą, jeśli trzeba i świeżo mielonym pieprzem.
Mirunę umyłam i osuszyłam.
Z kilku łyżek wody i mąki zrobiłam ciasto konsystencji gęstej śmietany, posoliłam je.
Filety rybne obtaczałam w mące i maczałam w cieście.
Smażyłam rybę z obu stron na złoty kolor.
Ułożyłam rybę na półmisku i przykryłam ją grubą warstwą warzyw.
Tak przygotowany półmisek wstawiłam na 24 godziny do lodówki.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
"Podróże małe i duże"
Plaża w Kołobrzegu |
1 komentarze
Narobiłaś mi smaczka na rybkę i jutro taką przyrządzę:)))Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.