Ja postanowiłam sobie taką pizzę zrolować i potem pociąć na kawałki i wyszło to co wyszło,pyszne jedzenie.
Pyszne małe pizzerinki, tak samo pyszne jak duża, tak samo z chrupiącymi brzegami a są takie jak bułeczki.
Polecam gorąco do pracy czy na śniadanie w domku, czy na obiad a nawet na kolację, smakuje wybornie zawsze.
Rolowana pizza.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka cukru
- 260 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 15 g świeżych drożdży
- 4 łyżki keczupu
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- 10 plastrów szynki pokrojonej w kostkę
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 szklanka sera żółtego pokrojonego w kostkę
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 7 - 10 ogórków konserwowych
Dodałam teraz wodę, zarobiłam ciasto a potem wyrabiałam je przez 5 minut, tak aby ciasto było elastyczne.
Uformowałam z ciasta kulę, włożyłam do naoliwionej miski.
Nakryłam miskę folią spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
W czasie jak ciasto rosło pokroiłam szynkę, cebulę, czosnek i ser w kostkę a ogórki w plasterki.
Wyrośnięte ciasto wyjęłam na stolnicę, rozciągnęłam na prostokąt, jaki uważacie czyli jak duże będą Wasze bułki.
Posmarowałam ciasto keczupem, potem posypałam pokrojonymi warzywami i serem, posypałam bazylią.
Ciasto zrolowałam jak roladę.
Potem ostrym nożem pokroiłam roladę na kawałki które układałam farszem góra/dół na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam bułki - pizze w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
Podałam z keczupem.
Smacznego.
Przepis Przemka.
"Podróże małe i duże"
Uroki zimy |
2 komentarze
wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.